
Bár rendszerint nem zárkózom el az állati eredetű hozzávalóktól, és gyakran sütök is hagyományos módon, egyre többször készítek mentes édességeket. Részben kíváncsiságból, részben azért, mert szeretem bebizonyítani, hogy a „mentes” nem egyenlő az „ízetlennel” vagy a „kompromisszumossal”. Ez a tej és tojásmentes muffin pontosan ilyen: finom, szaftos, illatos, tökéletesen átsült, és ha nem mondod meg senkinek, senki nem fogja sejteni, hogy tej nélkül és tojás nélkül készült.
Amikor először próbáltam ki, csak egy egyszerű almás muffint akartam készíteni, de nem volt otthon sem tej, sem tojás. Gondoltam, egy próbát megér, hiszen az alma maga is elég nedvességet ad, a növényi tej pedig épp olyan jól működik, mint a tehéntej. Az eredmény viszont még engem is meglepett: puha, levegős és pont annyira édes lett, amennyire kell. Azóta ez lett a „biztos receptem”, ha valaki vegán, laktózérzékeny, vagy csak könnyedebb édességet szeretne.
Tojás mentes muffin tényleg működik?
Sokan félnek tőle, hogy a muffin tojás nélkül száraz vagy morzsálódós lesz. Pedig a tojás szerepét többféleképpen is lehet helyettesíteni, ráadásul természetes alapanyagokkal. A tojás mentes muffin titka az, hogy valamilyen „kötő” és „nedvesítő” hozzávalót használsz helyette – például lenmagzselét, banánt vagy almaszószt. Én a lenmagot szeretem legjobban, mert szinte semleges íze van, és gyönyörűen összefogja a tésztát.
Az alma is segít: reszelve nedvességet ad, és enyhén karamellás ízt kölcsönöz a tésztának. Így kellően puha és szaftos is lesz a muffin, ami a sütés után is napokig finom marad.
Hozzávalók a muffin tojás és tej nélkül változathoz:
-
2 bögre finomliszt
-
½ bögre cukor
-
1 csomag sütőpor (kb. 12 g)
-
1 teáskanál fahéj
-
1 csipet só
-
1 közepes alma, lereszelve
-
120 ml semleges ízű növényi olaj (pl. napraforgó vagy repce)
-
1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz (tojáshelyettesítő)
Így készítsd a tojásmentes muffint
A sütőt először 180 °C-ra melegítem elő (légkeverésesnél 170 °C is elég). A száraz hozzávalókat – lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat és sót – egy tálban összekeverem. Közben a lenmagot vízzel elkeverem, és hagyom pár percig, hogy zselésedjen. Egy másik tálban összedolgozom az olajat, a növényi tejet és a lereszelt almát, majd beleöntöm a „lenmagtojást” is.
Ezután jön a legjobb rész: a két keveréket összeöntöm, és gyors mozdulatokkal, de nem túl alaposan keverem el – a muffin tésztáját nem kell túldolgozni, különben kemény lesz. Kanalanként adagolom a formákba, majd nagyjából 20–25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Amikor kiveszem a sütőből, a konyhát betölti az alma és a fahéj illata, és az első falat után egyértelmű: ez bizony nem csak „mentes”, hanem igazán finom muffin.
Tej és tojásmentes muffin kompromisszum nélkül
A legtöbb ember fejében a „mentes” szó egyfajta hiányt jelent. De ha egyszer megkóstolod ezt a tej és tojásmentes muffint, megérted, hogy a „mentes” valójában csak annyit jelent: tudatosan választott alapanyagokkal készült. Nem hiányzik belőle semmi, amitől igazi muffin lenne – épp ellenkezőleg, friss, puha, illatos, és még másnap is finom.
Tökéletes reggeli mellé egy csésze kávéval, uzsonnára gyerekeknek, vagy akár ajándékba egy dobozban. A titok nem a hiány, hanem az egyensúly: az alma lédússá teszi, a lenmag összetartja, a növényi tej pedig selymesen puhává varázsolja a tésztát.