A mandulatej hatása
A mandulatej sok tápanyagot tartalmaz, például fehérjét, zsírokat, rostokat és vitaminokat, mint például E-vitamint és D-vitamint.
Az E-vitamin erős antioxidáns, amely segít védeni a sejteket a károsító szabadgyökök ellen. A D-vitamin fontos a csontok és az immunrendszer egészséges működéséhez.
Ezek mellett a kálcium tartalma is igen magas, jól pótolja a tehéntejet is. Csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a bélműködésre is jótékony hatással van.
Mivel a mandulatej tejcukormentes és alacsony a szénhidráttartalma, ezért jó alternatíva lehet azoknak, akik laktózérzékenyek vagy cukorbetegségben szenvednek. Emellett az alacsony kalóriatartalom miatt a mandulatej segíthet a testsúlycsökkentésben vagy annak megtartásában.
Mandulatej recept
- 200 g nyers mandula
- 1 liter víz
- 2 tk méz vagy természetes édesítő (pl datolya) ízlés szerint
- 1 csipet só
- fahéj vagy vanília ízlés szerint
A mandulát áztasd be egy éjszakára. Reggel szűrd át és mosd át jó alaposan, majd öntsd bele a turmixgépbe.
Add hozzá a vizet, ízesítsd és turmixold amíg krémes állagúvá válik.
Növényi tej készítő zsák vagy textilpelenka segítségével szűrd le. A visszamaradt pépet süteményekbe is fel tudod még használni.
A mandulatejet hűtőben tárolva 4-5 napig tudod fogyasztani. Sütni és főzni is tudsz vele, illetve habosítani is jól tudod ezt a fajta növényi tejet.