Dönts a sütik engedélyezéséről

A minőségibb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) használunk az oldalon.

Egyes sütik nélkül nem tudna megfelelően működni az oldal, ezért a működésüket kötelezővé tettük, míg más sütik elfogadása opcionális, de segít nekünk olyan felületet kialakítani, amin Te is könnyebben és szívesebben böngészel, illetve segít abban, hogy a számodra is releváns ajánlatokkal tudjunk szolgálni a hirdetési felületeken.

Ezek működését megszabhatod. Amennyiben mindegyik működését el szeretnéd fogadni, kattints az elfogadom gombra.

Így készül a mandulatej házilag

2024. 05. 07. 13:09:53 Miskolczi B. Dorina
Így készül a mandulatej házilag
A bolti mandulatejek indokolatlanul  sok hozzáadott cukrot és egyéb ízfokozókat is tartalmazhatnak, ezért ha megteheted készíts házi mandulatejet. Csak egy erősebb turmixgép kell hozzá és egy növényi tej szűrésére alkalmas zsák vagy akár textilpelenka.

A mandulatej hatása

A mandulatej sok tápanyagot tartalmaz, például fehérjét, zsírokat, rostokat és vitaminokat, mint például E-vitamint és D-vitamint. 

Az E-vitamin erős antioxidáns, amely segít védeni a sejteket a károsító szabadgyökök ellen. A D-vitamin fontos a csontok és az immunrendszer egészséges működéséhez.

Ezek mellett a kálcium tartalma is igen magas, jól pótolja a tehéntejet is. Csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és a bélműködésre is jótékony hatással van.

Mivel a mandulatej tejcukormentes és alacsony a szénhidráttartalma, ezért jó alternatíva lehet azoknak, akik laktózérzékenyek vagy cukorbetegségben szenvednek. Emellett az alacsony kalóriatartalom miatt a mandulatej segíthet a testsúlycsökkentésben vagy annak megtartásában.

mandulatej házilag


Mandulatej recept

  • 200 g nyers mandula
  • 1 liter víz
  • 2 tk méz vagy természetes édesítő (pl datolya) ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • fahéj vagy vanília ízlés szerint

A mandulát áztasd be egy éjszakára. Reggel szűrd át és mosd át jó alaposan, majd öntsd bele a turmixgépbe.

Add hozzá a vizet, ízesítsd és turmixold amíg krémes állagúvá válik.

Növényi tej készítő zsák vagy textilpelenka segítségével szűrd le. A visszamaradt pépet süteményekbe is fel tudod még használni.

A mandulatejet hűtőben tárolva 4-5 napig tudod fogyasztani. Sütni és főzni is tudsz vele, illetve habosítani is jól tudod ezt a fajta növényi tejet.
 

Kapcsolódó cikkek:

Tartalomhoz tartozó címkék: növényi tej recept zero waste konyha