A növényi tejek bolti árától néha nekünk is a hátunk közepéig szalad a szemöldökünk. Pedig nem sok idő elkészíteni őket. Ez a zabtej kb 5 perc alatt elkészül, főzni sem kell, mint a kókusztejet.
Ha házilag készíted a zabtejet ráadásul te szabhatod meg, hogy milyen hozzávalókat használsz. Elkerülheted a különböző stabilizátorokat és a saját ízlésedhez igazíthatod a növényi tej ízvilágát és sűrűségét.
Zabtej recept
- 100 g zabpehely
- 1 l víz
- 2 tk cukor/kókuszvirág cukor vagy más alapanyag édesítésre pl datolya
- 1 csipet só
- ízlés szerint vanília kivonat
A hozzávalókat tedd turmixgépbe és legalább egy percig turmixold magas fokozaton. Ha túl sűrűnek találod még nyugodtan tehetsz bele egy kis vizet.
Mi kókuszvirág cukorral és vanília kivonattal szeretjük készíteni, mert ez ad egy enyhe karamellás ízt a zabtejnek.
Miután kellően összekeverted az alapanyagokat töltsd át egy apró lyukú szűrőbe vagy egy erre a célra elkülönített tiszta konyharuhán vagy növényi tej készítő zsákon keresztül szűrd át a zabtejet.
A visszamaradt pépet kásákba, süteményekbe felhasználhatod.
A házi zabtej hűtőben 3-4 napig eláll. Használat előtt mindig jól rázd össze.
Használhatod kávéhoz, reggelizőpelyhekhez, főzhetsz és süthetsz is vele.