Kókusztej házilag: egyszerű és finom recept

Miskolczi B. Dorina
2025. 08. 18. 15:07:18
Kókusztej házilag: egyszerű és finom recept
Egyre többen keresnek alternatívát a tehéntej helyett, és a növényi italok között az egyik legkedveltebb a kókusztej házilag készítve. A házi kókusztej ízletes és krémes, ráadásul környezetbarátabb megoldás is, hiszen ha magad készíted el, csökkented a csomagolási hulladékot, és még pénzt is spórolsz.

A jó hír, hogy a kókusztej készítése otthon sokkal egyszerűbb, mint gondolnád: nem igényel bonyolult eszközöket vagy hosszú előkészületeket.

A házi kókusztej szuper választás süteményekhez, főételekhez, smoothiekhoz, de akár a reggeli kávédba is. Íze enyhén édeskés, selymes állagú, és remek alternatívát nyújt, ha szeretnéd csökkenteni az állati eredetű termékek fogyasztását.

Kókusztej recept: hozzávalók és elkészítés

A következő házi kókusztej recept alapanyagai egyszerűek, és valószínűleg már most is ott lapulnak a kamrádban:

  • 100 g kókuszreszelék

  • 1 liter víz

  • 1 teáskanál cukor vagy természetes édesítőszer (elhagyható)

  • kevés fahéj vagy vanília ízlés szerint (elhagyható)

A kókusztej készítése lépésről lépésre:

  1. Keverd össze a kókuszreszeléket a vízzel, majd forrald fel és hagyd legalább 10 percig gyöngyözve főni.

  2. Várd meg, amíg langyosra hűl, majd tedd turmixgépbe vagy használj botmixert, és turmixold krémesre.

  3. A pépet szűrd át egy fémszűrőn, tiszta konyharuhán vagy próbáld ki a növényi tej készítő zsákot.

  4. A kész kókusztejet töltsd jól zárható üvegbe, és tedd a hűtőbe.

Hűtve 3-4 napig friss marad. Fogyasztás előtt mindig rázd fel, mert a kókuszzsír természetes módon kiülhet a tetejére.

Mihez használható a házi kókusztej?

A frissen készült házi kókusztej rendkívül sokoldalú:

  • felhasználhatod sütikhez vagy krémekhez,

  • tökéletes alapja lehet smoothie-knak és turmixoknak,

  • feldobhatod vele a reggeli zabkásádat,

  • vagy egyszerűen öntheted a kávédba, hogy különleges ízt adjon neki.

A szűrés után visszamaradt kókuszreszeléket sem kell kidobnod: keverd süteményekbe, palacsintába vagy akár a reggeli müzlidhez.

Tipp: Növényi tej készítő zsákkal még jobb az eredmény

Ha rendszeresen szeretnél kókusztejet készíteni házilag, érdemes beszerezned egy erre a célra készített szűrőt. Webshopunkban megtalálod a 100% pamutból készült növényi tej készítő zsákot, amely megkönnyíti a munkát:

  • a sűrű szövésnek köszönhetően krémesebb, testesebb növényi tejet kapsz,

  • a lekerekített sarkok miatt nem ragad bele a maradék pép, könnyen tisztítható, és gyorsan szárad.

      

Ez a praktikus kiegészítő nemcsak a kókusztej recept elkészítését teszi egyszerűbbé, hanem bármilyen más növényi tejhez is használhatod, legyen szó mandulatejről, zabtejről vagy rizstejről.

A házi kókusztej készítése egyszerű, olcsó és fenntartható alternatíva a bolti változattal szemben. Ha kipróbálod ezt a gyors receptet, garantáltan nem fogsz többé drága, tartósítószerekkel teli dobozos kókusztejet vásárolni. 

Kapcsolódó termékeink

Zsinóros vászonzsák 3 méretben választható

600 Ft
Kívánságlistára teszem

Növényi tej készítő zsák - 100% pamut

1.750 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Kókusztejes tejbegríz recept

Kókusztejes tejbegríz recept

Növényi tejekből is nagyon finom kásákat, tejbegrízt vagy tejberizset lehet készíteni. A mi kedvencünk a kókusztejből készült változat,  mert ez a növényi tej sokkal testesebb, mint a rizstej vagy a zabtejek, főleg ha otthon készítjük és elő is főzzük.