
Ha lusta vagyok, vagy koktél paradicsomból készítek paradicsomszószt vagy paradicsomlevet télire, akkor nem szedegetem le egyenként a paradicsomhéjakat forrázás után, hanem csak összevágom a paradicsomokat és a héjával főzöm meg, majd egy passzírozón átnyomom, így visszamarad a mag és a héjak.
De még ez is rengeteg rostot, ízt és értékes tápanyagot tartalmaz, amit meg lehet menteni és fűszerként használni, így nálunk ez nem kerül a komposztra, hanem fűszerkeverék alapanyag lesz belőle.
Zero waste mediterrán fűszerkeverék recept
Nincs más dolgod, mint vékonyan szétteríteni a pépet egy sütőpapíron és 50 fokos sütőben légkeveréses programon ropogósra szárítani. Ha már morzsolni tudod, akkor tökéletes.
A paradicsom héjakat ezután bele tudod törni egy kávédarálóba és porrá lehet őrölni. Az őrleményhez ízlés szerint adhatsz sót, borsot, rozmaringot, oregánót, bazsalikomot, fokhagymaport, sőt én még egy kis őrölt köményt is szoktam. Keverd össze, tedd jól záródó üvegbe.
Használhatod húsok fűszerezéséhez, pizzaszószokhoz, bolognaihoz, de a péksütik tésztájába keverve is különleges ízt ad és a házi száraz tészták színezésére és ízesítésére is tökéletes.
Arra érdemes figyelni, hogy a bolti paradicsom különböző vegyszerekkel lehet kezelve, a héj pedig koncentráltabban tartalmazhatja ezeket a peszticideket. Ezért vagy bio változatból készítsd vagy pedig a saját, vegyszermentes kertedből betakarított paradicsomot használd csak erre a célra.
Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a paradicsom héja és magja?
Bár a mag és a héj a feldolgozás során sokszor mellékterméknek számít, táplálkozás-élettani szempontból nem elhanyagolható az értékük.
Tartalmaz például likopint, ami egy erős antioxidáns, a paradicsom egyik legértékesebb fitonutriense. Segíthet csökkenteni a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát is. Ráadásul hőkezelés, szárítás során még jobban hasznosul a szervezetben.
Ezen kívül a héj és a mag is tartalmaz élelmi rostokat, amik javítják az emésztést, segítenek a bélműködés szabályozásában.
Kis mennyiségben tartalmaz még káliumot, megnéziumot, foszfort, kálciumot és linolsavat is, illetve polifenolokat is, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.