Készíts mediterrán fűszerkeveréket paradicsomhéjból

Miskolczi B. Dorina
2025. 08. 18. 15:48:49
Készíts mediterrán fűszerkeveréket paradicsomhéjból
Az augusztus a paradicsom befőzés időszaka is. A paradicsom szószok, ketchup, paradicsomlé készítés mellett sok "maradék" keletkezik a passzírozásból visszamaradt héj, mag és egyéb rostos anyagok formájában. Ne dobd a komposztra, mert nagyon finom, intenzív ízű mediterrán fűszerkeveréket is készíthetsz belőle, amit húsokhoz, szószokhoz és mindenféle olasz ihletésű receptbe használhatsz majd.

Ha lusta vagyok, vagy koktél paradicsomból készítek paradicsomszószt vagy paradicsomlevet télire, akkor nem szedegetem le egyenként a paradicsomhéjakat forrázás után, hanem csak összevágom a paradicsomokat és a héjával főzöm meg, majd egy passzírozón átnyomom, így visszamarad a mag és a héjak.

De még ez is rengeteg rostot, ízt és értékes tápanyagot tartalmaz, amit meg lehet menteni és fűszerként használni, így nálunk ez nem kerül a komposztra, hanem fűszerkeverék alapanyag lesz belőle.

Zero waste mediterrán fűszerkeverék recept

Nincs más dolgod, mint vékonyan szétteríteni a pépet egy sütőpapíron és 50 fokos sütőben légkeveréses programon ropogósra szárítani. Ha már morzsolni tudod, akkor tökéletes.

aszalt paradicsomhej

A paradicsom héjakat ezután bele tudod törni egy kávédarálóba és porrá lehet őrölni. Az őrleményhez ízlés szerint adhatsz sót, borsot, rozmaringot, oregánót, bazsalikomot, fokhagymaport, sőt én még egy kis őrölt köményt is szoktam. Keverd össze, tedd jól záródó üvegbe.

olasz fűszerkeverék recept

Használhatod húsok fűszerezéséhez, pizzaszószokhoz, bolognaihoz, de a péksütik tésztájába keverve is különleges ízt ad és a házi száraz tészták színezésére és ízesítésére is tökéletes.

Arra érdemes figyelni, hogy a bolti paradicsom különböző vegyszerekkel lehet kezelve, a héj pedig koncentráltabban tartalmazhatja ezeket a peszticideket. Ezért vagy bio változatból készítsd vagy pedig a saját, vegyszermentes kertedből betakarított paradicsomot használd csak erre a célra.

Milyen hasznos anyagokat tartalmaz a paradicsom héja és magja?

Bár a mag és a héj a feldolgozás során sokszor mellékterméknek számít, táplálkozás-élettani szempontból nem elhanyagolható az értékük.

Tartalmaz például likopint, ami egy erős antioxidáns, a paradicsom egyik legértékesebb fitonutriense. Segíthet csökkenteni a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát is. Ráadásul hőkezelés, szárítás során még jobban hasznosul a szervezetben.

Ezen kívül a héj és a mag is tartalmaz élelmi rostokat, amik javítják az emésztést, segítenek a bélműködés szabályozásában.

Kis mennyiségben tartalmaz még káliumot, megnéziumot, foszfort, kálciumot és linolsavat is, illetve polifenolokat is, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Kapcsolódó termékeink

Rédei fekete koktélparadicsom vetőmag - Black cherry

507 Ft
Kívánságlistára teszem

RÉDEI VETŐMAG - PARADICSOM ÖKÖRSZÍV

435 Ft
Kívánságlistára teszem

Rédei vetőmag balkonra - Koktélparadicsom

825 Ft
Kívánságlistára teszem

Rédei paradicsom vetőmag - San Marzano

445 Ft
Kívánságlistára teszem

Boroszilikát üveg tároló bambusz fedéllel 550 ml

2.290 Ft
Kívánságlistára teszem

Boroszilikát üveg tárolóedény bambusz fedéllel 1 l

2.890 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Paradicsom folt eltávolítása környezetbarát mosószerekkel

Paradicsom folt eltávolítása környezetbarát mosószerekkel

Anyaként az egyik legrettegettebb folt típust a paradicsom produkálja. "Szerencsére" a kisfiam kedvenc ételei közé tartozott a hozzátáplálás során a baba bolognai, paradicsom leves és úgy összességében akármibe raktam paradicsom szószt az lecsúszott. 

És persze nem csak a pocakba, hanem a pocakra is…

Paradicsomszósz házilag: egyszerű recept tartósítási tippekkel

Paradicsomszósz házilag: egyszerű recept tartósítási tippekkel

A paradicsomszósz házilag készítve finomabb és sokkal egészségesebb is, mint a bolti változatok. Nem kell hozzá semmilyen tartósítószer, mégis egész télen élvezheted a nyár ízeit, ha megfelelően készíted el és tartósítod. Egy házi paradicsomszósz tökéletes alap lehet tésztákhoz, pizzához, húsételekhez vagy akár levesekhez is. Az alábbi paradicsomszósz recept pofon egyszerű és tele van mediterrán ízekkel, így az olasz konyha kedvelői különösen szeretni fogják.