
Miért érdemes házi paradicsomszószt készíteni?
A bolti paradicsomszószok gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, ízfokozókat és túl sok sót vagy cukrot. Ezzel szemben az egyszerű paradicsomszósz házilag készítve teljes mértékben a mi ízlésünkhöz igazítható: friss, lédús paradicsomból, valódi fűszerekkel, mesterséges hozzávalók nélkül. Ráadásul az íze sokkal gazdagabb és természetesebb, főleg, ha szezonban érett, napérlelte paradicsomból készül.
A házi készítés előnye az is, hogy nagyobb mennyiséget készíthetünk egyszerre, és a paradicsomszósz tartósítás után hónapokig eláll a kamrában. Ezzel pénzt takaríthatsz meg és télen is lehetővé teszi, hogy a nyár ízeit tedd a családi asztalra.
Paradicsomszósz recept olaszos ízekkel
Hozzávalók (kb. 6 üveghez):
-
5 kg érett paradicsom
-
3 közepes vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál olívaolaj
-
2 evőkanál só
-
2 teáskanál cukor (ízlés szerint)
-
2 teáskanál szárított oregánó
-
1 teáskanál bazsalikom
-
1 teáskanál kakukkfű
-
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
-
A paradicsomokat alaposan mosd meg, majd forró vízbe téve 1-2 percre blansírozd, hogy könnyen lehúzható legyen a héjuk. Hámozás után darabold fel.
-
A vöröshagymát vágd finomra, a fokhagymát aprítsd fel.
-
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, és rövid ideig pirítsd együtt.
-
Tedd bele a felkockázott paradicsomot, majd lassú tűzön főzd kb. 1–1,5 órán át, időnként kevergetve.
-
Ha a paradicsom teljesen szétfőtt, botmixerrel pürésítsd a szószt a kívánt állagig.
-
Add hozzá a sót, cukrot, fűszereket, és főzd további 10–15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A házi paradicsomszósz tartósítása: üvegek sterilizálása és dunsztolás
A paradicsomszósz tartósítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy hónapok múlva is biztonságosan fogyasztható legyen. A tartósítószer nélküli eljárás lényege a hőkezelés és a tisztaság.
Először sterilizáld az üvegeket: mosd el alaposan, majd tedd 110 °C-os sütőbe 15 percre vagy forrald ki őket lobogó vízben 10 percig. A tetőket is alaposan mosd meg, majd forró vízben fertőtlenítsd. Ha 1000%-ig biztosra akarsz menni a mosogatás után még egy kis ecettel is átöblítheted.
A forró paradicsomszószt azonnal töltsd az előmelegített üvegekbe, egészen a peremig, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Zárd le szorosan a tetővel, majd helyezd az üvegeket nagy fazékba, amiben annyi víz van, hogy a vízszint az üvegek nyakáig érjen. Lassú forralással 20-25 percig dunsztold, így a hő elpusztítja a romlást okozó mikroorganizmusokat.
A dunsztolás után a befőttesüvegeket hagyd kihűlni a vízben. Ez a lassú hűlés segít az ételek hosszabb eltarthatóságában. A folyamat közben apró kis pukkanó hangot is hallhatsz. Ez a hang az, amikor a vákuum beszívja a kupak tetejét. Ez legyen zene a füleidnek, azt jelenti mindent jól csináltál.
Tippek a tökéletes házi paradicsomszószhoz
Az egyszerű paradicsomszósz titka a minőségi alapanyag és a türelem. Mindig teljesen érett paradicsomot használj, mert ezek íze intenzívebb és édesebb. A fűszerezést bátran variálhatod: egy kevés friss bazsalikommal, rozmaringgal vagy chilipehellyel különleges ízvilágot érhetsz el.
Ha betartod a tisztasági szabályokat és a dunsztolást, a házi paradicsomszósz akár egy évig is megőrzi friss ízét a kamrában, így bármikor előveheted, amikor egy kis mediterrán hangulatra vágysz az asztalon.