Paradicsomszósz házilag: egyszerű recept tartósítási tippekkel

Miskolczi B. Dorina
2025. 08. 14. 16:53:44
Paradicsomszósz házilag: egyszerű recept tartósítási tippekkel
A paradicsomszósz házilag készítve finomabb és sokkal egészségesebb is, mint a bolti változatok. Nem kell hozzá semmilyen tartósítószer, mégis egész télen élvezheted a nyár ízeit, ha megfelelően készíted el és tartósítod. Egy házi paradicsomszósz tökéletes alap lehet tésztákhoz, pizzához, húsételekhez vagy akár levesekhez is. Az alábbi paradicsomszósz recept pofon egyszerű és tele van mediterrán ízekkel, így az olasz konyha kedvelői különösen szeretni fogják.

Miért érdemes házi paradicsomszószt készíteni?

A bolti paradicsomszószok gyakran tartalmaznak adalékanyagokat, ízfokozókat és túl sok sót vagy cukrot. Ezzel szemben az egyszerű paradicsomszósz házilag készítve teljes mértékben a mi ízlésünkhöz igazítható: friss, lédús paradicsomból, valódi fűszerekkel, mesterséges hozzávalók nélkül. Ráadásul az íze sokkal gazdagabb és természetesebb, főleg, ha szezonban érett, napérlelte paradicsomból készül.

A házi készítés előnye az is, hogy nagyobb mennyiséget készíthetünk egyszerre, és a paradicsomszósz tartósítás után hónapokig eláll a kamrában. Ezzel pénzt takaríthatsz meg és télen is lehetővé teszi, hogy a nyár ízeit tedd a családi asztalra.

Paradicsomszósz recept olaszos ízekkel

Hozzávalók (kb. 6 üveghez):

  • 5 kg érett paradicsom

  • 3 közepes vöröshagyma

  • 5 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 evőkanál só

  • 2 teáskanál cukor (ízlés szerint)

  • 2 teáskanál szárított oregánó

  • 1 teáskanál bazsalikom

  • 1 teáskanál kakukkfű

  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat alaposan mosd meg, majd forró vízbe téve 1-2 percre blansírozd, hogy könnyen lehúzható legyen a héjuk. Hámozás után darabold fel.

  2. A vöröshagymát vágd finomra, a fokhagymát aprítsd fel.

  3. Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, és rövid ideig pirítsd együtt.

  4. Tedd bele a felkockázott paradicsomot, majd lassú tűzön főzd kb. 1–1,5 órán át, időnként kevergetve.

  5. Ha a paradicsom teljesen szétfőtt, botmixerrel pürésítsd a szószt a kívánt állagig.

  6. Add hozzá a sót, cukrot, fűszereket, és főzd további 10–15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

A házi paradicsomszósz tartósítása: üvegek sterilizálása és dunsztolás

A paradicsomszósz tartósítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy hónapok múlva is biztonságosan fogyasztható legyen. A tartósítószer nélküli eljárás lényege a hőkezelés és a tisztaság.

Először sterilizáld az üvegeket: mosd el alaposan, majd tedd 110 °C-os sütőbe 15 percre vagy forrald ki őket lobogó vízben 10 percig. A tetőket is alaposan mosd meg, majd forró vízben fertőtlenítsd. Ha 1000%-ig biztosra akarsz menni a mosogatás után még egy kis ecettel is átöblítheted.

A forró paradicsomszószt azonnal töltsd az előmelegített üvegekbe, egészen a peremig, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Zárd le szorosan a tetővel, majd helyezd az üvegeket nagy fazékba, amiben annyi víz van, hogy a vízszint az üvegek nyakáig érjen. Lassú forralással 20-25 percig dunsztold, így a hő elpusztítja a romlást okozó mikroorganizmusokat.

A dunsztolás után a befőttesüvegeket hagyd kihűlni a vízben. Ez a lassú hűlés segít az ételek hosszabb eltarthatóságában. A folyamat közben apró kis pukkanó hangot is hallhatsz. Ez a hang az, amikor a vákuum beszívja a kupak tetejét. Ez legyen zene a füleidnek, azt jelenti mindent jól csináltál.

Tippek a tökéletes házi paradicsomszószhoz

Az egyszerű paradicsomszósz titka a minőségi alapanyag és a türelem. Mindig teljesen érett paradicsomot használj, mert ezek íze intenzívebb és édesebb. A fűszerezést bátran variálhatod: egy kevés friss bazsalikommal, rozmaringgal vagy chilipehellyel különleges ízvilágot érhetsz el.

Ha betartod a tisztasági szabályokat és a dunsztolást, a házi paradicsomszósz akár egy évig is megőrzi friss ízét a kamrában, így bármikor előveheted, amikor egy kis mediterrán hangulatra vágysz az asztalon.

Kapcsolódó termékeink

Csatos üveg tároló 1 literes

1.590 Ft
Kívánságlistára teszem

Csatos üveg tároló 1,5 literes

1.890 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Citromfű termesztése és citromfű szörp recept

Citromfű termesztése és citromfű szörp recept

Egyesek úgy írtják, mintha gaz lenne. Én meg örülök, ha valahol felbukkan. Ha épp rossz helyen, akkor átültetem máshova, de a citromfű egy olyan hasznos növény és szerintem olyan szép is a szemnek, ahogy egy nagy bokorrá növi magát a virágágyásokban, hogy vétek lenne nem “tulajdonolni” belőle legalább egy tövet. Aztán meg már úgyis mindegy, mert lesz belőle száz magától…:D
Fermentált uborka télire: egészséges tartósítás csatos üvegben

Fermentált uborka télire: egészséges tartósítás csatos üvegben

A fermentálás nem új keletű módszer, sőt, az egyik legrégebbi természetes tartósítási forma, amit már évszázadok óta használnak világszerte. Napjainkban újra fénykorát éli, köszönhetően a bélflóra egészségére gyakorolt jótékony hatásainak és annak, hogy egyszerre környezetbarát, pénztárcakímélő és ízletes megoldást nyújt az élelmiszerek tartósítására.