Miért termessz citromfüvet?
A citromfű (Melissa officinalis) számos szuper tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes megfontolni, hogy a balkonodra vagy a kertedbe telepítsd és felhasználd különböző ételekbe és italokba.
A legismertebb tulajdonsága a nyugtató és stresszoldó hatása, ami miatt sokan lefekvés előtt kortyolnak a teájából, mivel csökkenti a szorongást és így segíti a nyugodtabb alvást.
Emellett gyulladáscsökkentő hatása is van, hasznos az emésztőrendszeri gyulladások és a bőrproblémák kezelésében is. Enyhíti a puffadást, gyomorégést és csökkenti az emésztési zavarok előfordulását.
Teája kihagyhatatlan társ egy influenza vagy megfázás esetén, mivel ismert vírusellenes és immunrendszer erősítő tulajdonságairól is.
Hogyan termeszd a citromfüvet?
A citromfű magról történő nevelése elég egyszerű, így azok is próbálkozhatnak vele, akik egyébként nem sok sikerélménnyel rendelkeznek a növénytermesztés terén.
Ha áprilisban szabadföldbe veted, majd nyár végén hagyod felmagzani, az elszórt magokból a következő évben biztosan lesz még 2-3 új növényed. Csak arra kell figyelned, hogy az 1 cm mélyre vetett magok földje mindig legyen kissé nedves a kezdeti növekedési fázisban. Amint a növény megerősödött, már a szárazabb időszakokat is nevetve kibírja. Legjobban a félárnyékos helyet kedveli, de a napos helyeken is eléldegél. Ezeket így összefoglalva tényleg olyan mint egy jó gaz...:D De ha belegondolunk sok gaz általában valamilyen ehető gyógynövény is.
Ha viszont cserépbe ülteted és az erkélyeden nevelnél citromfüvet, nagyon ügyelj a rendszeres locsolásra. A tapasztalatom az, hogy a cserépben nevelgetett citromfüvek sokkal könnyebben eltávoznak az örök citromfű mezőkre, ne hagyd kiszáradni a földjét és keress az erkélyeden egy olyan részt, amit nem tűz állandóan a nap. A cserepet és a benne lévő földet sokkal jobban átforrósítja a nap, ami egy 35-40 fokos kánikulában már igazi sokk a növénynek.
Citromfű magot nálunk is találsz, számos más, hasznos konyhakerti növény mag mellett.
Citromfű szörp receptje
- 1 nagy csokor citromfű
- 1 liter víz
- 1 kg cukor
- 1 db citrom leve
- 1 tk citromsav
Szedj egy nagy csokor citromfüvet. Mosd le folyóvíz alatt és távolítsd el az esetleges beteg leveleket vagy látható szennyeződéseket, rovarokat. Ezt követően egy nagy tálba még tedd be ázni 20-30 percre, hogy a nem látható szennyeződések is le tudjanak ázni.
Ha ezzel kész vagy egy másik edénybe tölts 1 liter vizet és tedd át bele a már tiszta citromfüvet. Karikázd fel a citromot, nyomkodd bele a vízbe a levét és a kinyomkodott karikákat is dobd az áztató vízbe.
Áztasd így a citromfüvet egy éjszakán át, majd másnap tedd fel forrni a vizet és főzd addig a citromfüvet, amíg a levelek színe élénk zöldről fáradt zöldre vált. Ekkor szedd ki a citrom karikákat és a citromfű ágakat a vízből, hagyd kezelhetőre hűlni.
Egy szita és egy tiszta konyharuha, textilpelenka vagy akár a növényi tej szűrőnk segítségével szűrd le az aranyszínű citromfű vizet. Ez a lépés azért hasznos, mert ha maradt még valamilyen nagyon apró szennyeződés vagy például homok a vízben, azt a sűrűn szőtt textil anyag biztosan felfogja.
A leszűrt vízhez add hozzá a cukrot és forrald addig, amíg a cukor teljesen felolvad (kb. 10-15 perc). A folyamat végén keverd hozzá a citromsavat. Óvatosan kóstold meg és ha még úgy érzed lehetne savanyúbb is, ízesítsd tovább a saját fogyasztási szokásaitokhoz igazítva.
Töltsd át még forrón kifőzött üvegekbe és csavard be egy vastag pokrócba, hogy lassan tudjon kihűlni.
Nincs szükség tartósítószerre, mert ha alaposan csírátlanítottad az üveget és megfelelően keletkezett vákuum is benne, akkor hónapokig eláll a kamrapolcon. Persze úgyis megisszátok hamarabb. Felbontás után viszont a hűtőben tárold.
A vákuum keletkezését azzal tudod ellenőrizni, hogy megnézed be tudod-e nyomni a kupak tetejét. Ha ez nem sikerül, jó munkát végeztél.