Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Maradékmentés: Készíts delikátot maradék zöldségekből vagy zöldséghéjból

Miskolczi B. Dorina - 2021. 12. 18. 21:46:44
Maradékmentés: Készíts delikátot maradék zöldségekből vagy zöldséghéjból
Az alapleveken és a komposztáláson kívül van egy igazán egyszerű és praktikus felhasználási módja a kimaradt gyökérzöldségeknek vagy zöldséghéjaknak. Készíts belőlük házi delikátot. Mutatjuk hogyan.

A legtöbb háztartásban ahol valamilyen ok miatt nem megoldható a komposztálás a kommunális hulladék jelentős részét teszi ki a főzés során keletkező zöldhulladék (zöldséghéj, gyümölcshéj). Amennyiben nálatok sem maradhat el vasárnapi ebéd húsleves vagy zöldségleves nélkül, próbáld ki ezt a receptet, amivel mérsékelheted a kukába kerülő hasznos növényi hulladék mennyiségét.

Házi delikát készítése zöldség héjból

Hozzávalók:

  • Répa héj
  • Petrezselyem gyökér héj
  • Zeller héj
  • Karalábé Héj, karalábé zöldje
  • Petrezselyemzöld
  • Zellerzöld
  • Oregano
  • Kakukkfű
  • Majoranna
  • Bors

Mosd meg alaposan a zöldségeket, majd hámozd meg őket, de a héjukat ne dobd ki. Tedd egy aprítógépbe vegyesen és vágd őket egészen apróra. Terítsd ki a zöldségdarát egy tepsire. Nyáron napos, meleg időben egy szúnyoghálóval letakarva pár óra alatt kiszárad, télen pedig meg tudod aszalni a sütőben légkeveréses programra állítva 50 fokon kb 1 óra alatt. Néhány alkalommal át kell forgatni, hogy biztosan minden részéből távozzon a nedvesség.

Ha van otthon kávédarálód a kiszárított delikátot még apróbbra őrölheted vele.

Ezt az aszalt zöldséges keveréket egy üvegbe is teheted csak így magában, de ízesítheted sóval, borssal, zöldfűszerekkel. Rizshez, bulgurhoz, kuszkuszhoz, levesekhez jól passzol és biztosan tudod, hogy mi is került a házi delikátodba.