Mindenek előtt fontos a jó tárolás
A 2-3 napos szikkadt kenyeret már nem fogyasztjuk olyan szívesen, ezért nagyon fontos, hogy minél tovább meg tudjuk őrizni a kenyér frissességét. Ezt két módon érheted el:
A felesleget lefagyasztod és mindig csak annyi szeletet veszel elő, amennyit egyszerre elfogyasztotok.
Ennek az az előnye, hogy szeletelve, frissen fagyasztva a kenyér a kiolvasztás után is ugyanolyan friss és puha marad, mint mikor beraktad a fagyóba.
A hátránya az, hogy előre kell gondolkodni és időben kivenni a kenyeret, hogy szobahőmérsékleten 5-10 perc alatt teljesen ki tudjon olvadni.
Frissentartó kenyérzsákot használsz
Nem, ez nem egy bújtatott promó. Sok kenyér tárolási módot kipróbáltam már (fa kenyértartó, jénai, konyharuhában a mikróban stb) de magasan veri ezeket a PUL belsővel rendelkező kenyérzsák.
Ebben a kenyeres zsákban akár 4-5 napig is friss, puha marad a kenyér és a penész sem jelenik meg rajta. Hamarabb száradna ki, minthogy bezöldüljön, de a legtöbb háztartásban nem ülnek 2 hétig egy kenyér felett.
Nekünk kettő is van otthon, hogy tudjam cserélgetni ha az egyik éppen mosásban van, vagy kirándulni megyünk és péksütit viszünk magunkkal. Tökéletesen szolgálnak immár 3 éve.
Nézd meg a mintás kenyérzsákokat a kapcsolódó kategóriánkban.
Hogyan használd fel a szikkadt kenyeret?
Készíts belőle zsemlemorzsát!
Vágd fel a kenyeret apróbb darabokra, szárítsd ki teljesen majd daráld le. Ugyanúgy használható, mint a bolti változat.
Használd fel krutonnak!
Vágd apró kockákra a kenyeret, locsold meg oliva olajjal, szórd meg sóval, fokhagymával vagy más fűszerekkel és pirítsd meg picit egy serpenyőben. A krutonokat így felhasználhatod salátákba vagy krémlevesekbe.
A bundáskenyér a szikkadt kenyerek megmentője
Kicsit talán erre is lettünk szocializálva, de nincs is jobb vacsi egy jó kis bundáskenyérnél igazi menzás teával…:D
A tojás vagy tojáspótló megpuhítja a kenyér belsejét, sütés közben pedig ropogós lesz a külseje. Mennyei kombó.
Használd fasírtokhoz, húsokhoz vagy különféle gombócokhoz.
Kicsit beáztatva, majd kinyomkodva és összemorzsolva remek kötőanyagként működik a fasírtokban, töltött húsokban vagy nagyon finom gombócokat lehet belőle készíteni, ami jó köret egy vadashoz vagy levesbetétnek is ideális.
Aprítós kenyér, csak erős idegzetűeknek
Nálunk nem volt megszokott reggeli, de a férjeméknél igazi gyerekkori kedvenc volt a cukros tejbe vagy kakaóba áztatott kenyér, amit ők aprítósnak hívtak.
Én máig elhűlve hallgatom, ha mesél róla, más ismerőseink pedig bőszen bólogatnak milyen finom is az. Ha érzel magadban egy kis bátorságot, egy próbát megérhet ez is.
Kapcsolódó cikkek: