Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Januári teendők a kertben

Miskolczi B. Dorina - 2022. 01. 02. 18:14:44
Januári teendők a kertben
Azt gondolnánk, hogy januárban még bőven lógathatjuk a lábunkat, ha a kerti teendőkről van szó, azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. Ugyan a hideg idő miatt a szabadban még valóban nem sok dolgot tehetünk, bent a melegben viszont annál több kerttel kapcsolatos teendőnknek tehetünk eleget.

Azt gondolnánk, hogy januárban még bőven lógathatjuk a lábunkat, ha a kerti teendőkről van szó, azonban ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. Ugyan a hideg idő miatt a szabadban még valóban nem sok dolgot tehetünk, bent a melegben viszont annál több kerttel kapcsolatos teendőnknek tehetünk eleget. Nézzük is a listát:

Veteményes megtervezése

A január tökéletes arra, hogy egy meleg tea mellett megtervezd, hogy fog kinézni a veteményesed az idei szezonban. Nekem a kedvenc könyvem ehhez Dóra Melinda Tünde Kertkaland című kötete, mert a kezdő kertészek számára is teljesen érthetően magyaráz el mindent a konyhakert kialakításáról és a növények gondozásáról.

Magvak és eszközök beszerzése

Ha készen van az ültetési terv itt az idő, hogy átnézd a már meglévő magvakat, hagymákat és eszközöket és elkezd beszerezni azokat, amik hiányoznak. Február-márciusban már sokszor lerabolják az online boltokat. A vetőmag mellett gondold át, hogy lesz-e például szüksége támrendszerre vagy speciális tápra a növényednek és szerezd be azt is.

Ellenőrizd a virághagymákat

Ha ősszel szedtél fel virághagymát, itt az ideje, hogy rápillants a ládára, amiben tárolod. Nézd át nincs-e penészes, beteg darab a hagymák között és szabadulj meg tőle, még mielőtt a többiben is kár keletkezik.

Kerti eszközök karbantartása

Ha ősszel lusta voltál és tisztítás nélkül raktad el a kerti szerszámokat, akkor a január tökéletes arra, hogy rendbe tedd ezeket. Tisztítsd meg, távolítsd el a rozsdát és kend be olajjal, élezd meg a kicsorbult eszközöket és ha szükséges cseréld le a nyelüket.

Komposzt gondozása

Enyhe időben átforgathatod a komposzthalmot is.

Ne feledkezz meg a kerted kis lakóiról se

Illetve ne feledkezz meg az áttelelő madarak gondozásáról sem. Tegyél ki nekik vizet és kifejezetten madáretetési célra kapható magkeveréket.

Tartalomhoz tartozó címkék: környezettudatos tippek kert