Dagasztás mentes, gyors gyökérkenyér, fájós kezűeknek és praktikus háziasszonyoknak

Miskolczi B. Dorina
2025. 01. 03. 14:10:29
Dagasztás mentes, gyors gyökérkenyér, fájós kezűeknek és praktikus háziasszonyoknak
Ha nem szeretnél a dagasztással pepecselni vagy egy kenyérsütőt, dagasztót beszerezni akkor ez a házi gyökérkenyér recept lesz a befutó. Így könnyedén tehetsz finom házi kenyeret az asztalra, ami körökkel veri a bolti változatokat.

Egy dagasztásmentes gyökérkenyér elkészítése egyszerű és időtakarékos módja annak, hogy friss, ropogós kenyeret készíts. Ez a recept minimális munkát igényel és az eredmény garantáltan lenyűgöz majd!

Gyökérkenyér hozzávalók:

  • 500 g búzafinomliszt (BL55)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/4 teáskanál instant élesztő
  • 400 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj

Gyökérkenyér elkészítése:

  • A tészta összeállítása

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, cukrot és az instant élesztőt. Öntsd hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd egy fakanál vagy spatula segítségével keverd össze, amíg egy ragacsos tésztaállagot kapsz. Nem kell dagasztani!

  • Kelesztés

Takard le a tálat egy konyharuhával és hagyd a tésztát szobahőmérsékleten kelni 3–6 órán keresztül. Ez alatt az idő alatt a tészta szépen megkel, és apró buborékok alakulnak ki benne.

  • Formázás

A kelési idő elteltével borítsd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre. Ne gyúrd át, csak finoman hajtogasd néhányszor, hogy megtartsa a levegős szerkezetét. Ezután formázz belőle egy hosszúkás formát és csavard meg kicsit a tésztát.

  • Második kelesztés

Helyezd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire takard le, és hagyd még 30-40 percig pihenni.

  • Sütés előkészítése

Melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra.

  • Sütés

Miután a sütő  felmelegedett, tedd be a tepsit és süsd a kenyeret 10 percig 250 fokon, majd vedd le a hőfokot 200-ra és süsd további 20 percig, amíg a teteje szépen megpirul.

  • Hűtés

Vedd ki a kenyeret a sütőből, és helyezd egy rácsra hűlni. Várj legalább 30 percet, mielőtt felvágod, hogy a belseje megfelelően összeálljon.

#1 Tipp: Ha szeretnéd, feldobhatod a tésztát magvakkal, szárított paradicsommal vagy olívabogyóval. Ezeket a hajtogatás során keverd a tésztába.

#2 Tipp: A hosszabb eltarthatóság érdekében tárold a gyökérkenyeret frissentartó kenyeres zsákban.

Az eredmény egy ropogós héjú, puha belsejű kenyér, amely tökéletes reggelire, szendvicsekhez vagy vacsora mellé! 

Tartalomhoz tartozó címkék: kenyér péksütemény

Kapcsolódó termékeink

Kenyeres zsák PUL béléssel - natúr színű

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Frissentartó kenyeres zsák PUL béléssel - zsályazöld

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Kenyeres zsák PUL béléssel - bézs virágok

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Pizzasütő kő, kerek 30,5cm

7.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Pizzalapát akasztó füllel, pizzasütőhöz, kemencéhez

8.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Előtésztás kenyér recept

Előtésztás kenyér recept

A vadkovászos kenyérnek tényleg nincs párja, ugyanakkor ha nincs időd és kedved etetni és életben tartani a kovászt, akkor számodra az előtészta készítés lehet egy jó alternatíva.
Maradékmentés: szikkadt kenyér felhasználása

Maradékmentés: szikkadt kenyér felhasználása

Tudtad, hogy a háztartási ételhulladékok egyik legnagyobb része a kenyérből és a különféle pékárukból tevődik össze? Ha te is szeretnéd drasztikusan csökkenteni a kidobott étel mennyiségét, akkor ezt a területet érdemes elsőként megreformálni. Hoztunk pár ötletet a kenyér alternatív felhasználására, hogy ne a szemétben végezze.