Dönts a sütik engedélyezéséről

A minőségibb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) használunk az oldalon.

Egyes sütik nélkül nem tudna megfelelően működni az oldal, ezért a működésüket kötelezővé tettük, míg más sütik elfogadása opcionális, de segít nekünk olyan felületet kialakítani, amin Te is könnyebben és szívesebben böngészel, illetve segít abban, hogy a számodra is releváns ajánlatokkal tudjunk szolgálni a hirdetési felületeken.

Ezek működését megszabhatod. Amennyiben mindegyik működését el szeretnéd fogadni, kattints az elfogadom gombra.

Előtésztás kenyér recept

2024. 03. 07. 11:01:35 Miskolczi B. Dorina
Előtésztás kenyér recept
A vadkovászos kenyérnek tényleg nincs párja, ugyanakkor ha nincs időd és kedved etetni és életben tartani a kovászt, akkor számodra az előtészta készítés lehet egy jó alternatíva.

Az előtészta “nevelés” sokkal rövidebb ideig tart és némileg visszaadja a kovászos kenyér érzését. Az előtésztával készült kenyér héja ropogósabb, bélzete levegősebb lesz, ízre pedig kissé savanykás.

Előnye még, hogy sokkal kevesebb élesztő kell hozzá, így ha a gyomrod nem bírja annyira az élesztős ételeket, érdemes ezzel a verzióval megpróbálkozni, mert kevésbé terheli meg az emésztőrendszeredet 1-1 elfogyasztott szelet kenyér.

Előtészta recept és elkészítése:

  • 150 g búzaliszt BL55
  • 150 g  kézmeleg víz
  • Negyed kávéskanál szárított élesztő vagy 2 g élesztő

Keverd össze a hozzávalókat csomómentesre majd takard le és tedd szobahőmérsékletű helyre. Hagyd dolgozni az élesztőt legalább 12-18 óráig (a legjobb este bekeverni így másnap reggel, délelőtt már lehet vele dolgozni). Egy folyós, palacsintatészta állagú “krémet” kapsz, amiben egyre több apró, légbuborék jelenik meg az élesztőnek köszönhetően.

Kenyértészta recept és elkészítése:

  • 110 g víz
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt átszitálva
  • 10 g só
  • 1 tk cukor
  • 3 g élesztő
  • 35 g zabpehely
  • Ízlés szerint magvak (lenmag, napraforgómag, szezámmag)

A teljes kiőrlésű lisztet szitáld át. A szitában visszamaradt búzakorpához egy pohárban önts egy kevés vizet. Erre azért van szükség, hogy a dagasztás ideje alatt elegendő vizet tudjon felvenni és így sokkal szellősebb, kevésbé morzsálódó kenyeret kapsz majd.

Az előtésztához keverd hozzá a vizet és az élesztőt. Majd add hozzá az átszitált teljes kiőrlésű lisztet, a sót, a cukrot és zabpelyhet, illetve a magvakat, ha azt is szeretnél belerakni.

Dagasztógépben vagy a kenyérsütőd dagasztó funkcióján, de akár kézzel is dagaszd 20-25 percen keresztül. Félidőben add hozzá a félretett búzakorpát is.

Szoba hőmérsékletű helyen letakarva hagyd, hogy legalább a kétszeresére keljen a tészta, ezt követően formázd vagy tedd bele a általad preferált sütőformába és irdald be.

250 fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig, majd vedd le a hőmérsékletet 200 fokra alsó felső sütésre és süsd tovább addig, amíg a külseje aranybarnára sül (kb 15-20 perc).

Ha kész várj legalább fél órát mielőtt megvágod. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Ui: Ez a kenyér tovább marad friss, mint a bolti kenyerek, fagyaszthatsz is belőle szeletelve vagy tárold kenyérzsákban.
 

Kapcsolódó cikkek: