Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zero waste útmutató kezdőknek - Hulladékcsökkentés a konyhában

Miskolczi B. Dorina - 2022. 01. 07. 20:16:58
Zero waste útmutató kezdőknek - Hulladékcsökkentés a konyhában
Egy háztartásban a konyhában termelődik a legtöbb hulladék. Cikkünkből kiderül, hogyan tudod minimalizálni a konyhában keletkező szemetet.

Az előző blogbejegyzésben általánosságban írtunk azokról a mindennapi szokásokról, amik segítenek a hulladékmentesebb életmód megteremtésében. Ebben a cikkben pedig a zero waste konyha kialakításához adunk tippeket.

 

Cseréld le a konyhai papírtörlőt konyharuhára

A textil konyharuha is ugyanolyan jól ellátja a feladatát a konyhában, mint a papírtörlő. Érdemes jó nedvszívó, természetes anyagból készült konyharuhát használni. Ilyen például a lenvászon és a pamutvászon is.

Moshatod együtt a többi ruhával, így nem okoz semmilyen többletmunkát a használatuk. Spórolhatsz is vele, hiszen nem kell minden hónapban újabb csomag papírtörlőket venni.

Cseréld le a műanyag szivacsot luffára és mosogatókefére

A luffaszivacs a luffatök terméséből készül. Az érett tök rost szálai szivacshoz hasonló formát vesznek fel. Ezt szárítják ki és vagy felszeletelve szinte változatlan formában árusítják, vagy pedig összevarrják a rétegeket és a sztenderd mosogatószivacsra hajazó formára igazítják.

 

Luffaszivacs

A luffaszivacs vízzel érintkezve megpuhul, ugyanúgy habzik, mint a hagyományos műanyag szivacsok, de sokkal tovább tudod használni. A zsíros szennyeződéseket is könnyebben ki tudod tisztítani belőle, nem ülepednek úgy le, mint a műanyag szivacsokban.

Előnye, hogy teljesen növényi alapú alternatívája a hagyományos mosogatószivacsnak. Használata közben tehát nem engedsz le a lefolyón műanyag darabokat és életciklusa végén komposztálhatod is, ugyanis teljes mértékben lebomlik.

fa mosogatókefe

A mosogatókefével a szivacs dörzsis részét tudod kiváltani, de mosogatószivacs helyett is használhatod, ha a luffát nem kedveled.

Nálunk mind a kettőből van a konyhában. A nyeles mosogatókefében azt különösen kedvelem, hogy nem kell belenyúlnom a mélyebb edényeknél a koszos, ételmaradékos vízbe.

A nyeles kefével fellazítom a szennyeződést, kiöblítem az edényt és utána még áttörlöm a habos luffával. Patika tiszta lesz velük minden edény. :)

Használj mosogatószappant mosogatószer helyett

A mosogatószappannal a műanyag flakonos mosogatószereket válthatod ki. A mosogatószappan ugyanúgy habzik és tisztít, mint a gél állagú mosogatószerek.

Arra érdemes figyelni, hogy használat után a szappan mindig ki tudjon száradni és ne álljon vízben sokáig, mert így “elolvadhat” és gyorsabban elfogy. Ha erre az egy dologra figyelsz, akár hónapokig is tudsz használni egyetlen tömböt.

Cseréld le a konyhai zsíroldót szódabikarbónára vagy mosószódára

A szódabikarbóna vagy az általában mosáshoz használt mosószóda tökéletes konyhai zsíroldásra is. A mosószóda egy lúgosabb kémhatású szer, így akinek érzékeny a bőre érdemes védőfelszerelésben takarítani.

Oldj fel 1 dl vízben 1 púpozott evőkanál szódabikarbónát vagy mosószódát és öntsd szórófejes flakonba. Ha szeretnél csepegtethetsz hozzá narancs vagy teafa illóolajat is. Utóbbi fertőtlenítő hatású, előbbi pedig inkább az illata miatt előnyös.

Ezt az elegyet használhatod a munkapult, szekrények, tűzhely, konyhai felületek tisztítására. Fújd be a felületet, a szennyeződés mértékétől függően hagyd 5-10 percig hatni, majd egy nedves ronggyal töröld le és töröld szárazra..

Takarítás szódabikarbónával

Vízkőmentesíts citromsavval vagy ecettel

A vízforralót, kávéfőzőt érdemes citromsavval vízkőmentesíteni, mert az ecettel szemben alig érezhető a szaga és a vízkőlerakódást apró szemcsékre bontja.

Az ecet ezzel szemben nagyobb plakkokban töri le a vízkődarabokat, ami eltömítheti a konyhai berendezéseidet és problémát okozhat a működésében, ezért a gyártók is inkább a citromsavat ajánlják erre a célra.

A csaptelepeket, mosogatótálcát és azokat a felületeket, ahol még szintén megülhet a vízkő tisztíthatod citromsav és víz keverékével, és ide már használhatsz ecetes házi vízkőoldót is.

A citromsavat nem érdemes előre bekeverni és sok ideig tárolni, mert veszít a hatékonyságából, az ecetes keveréket elkészítheted előre is és hetekig tárolhatod.

Amennyiben nem szereted az ecet szúrós szagát, keverj a házi szeredhez illóolajokat is, de áztathatsz a keverékben levendulaágat, narancs és citromhéjat, zöldfűszereket is, például rozmaringot, vagy mentát. Isteni illat lesz a lakásban, amikor takarítasz. :)

2 dl vízhez keverj 1 dl 20%-os ecetet és adj hozzá illóolajat vagy az említett természetes növényi alapanyagokat. Ha illóolajat kevertél hozzá akár azonnal is használhatod, ha valamilyen fűszert, akkor pedig várj egy hetet, amíg az illatanyagok kioldódnak és elfedik az ecet szagát.

Tölts szórófejes flakonba annyit, amennyit a takarításhoz elhasználnál és már kezdheted is. Amennyiben a takarítás után maradt ki egy kicsi, azt ajánlom töltsd vissza az üvegbe és öblítsd ki a szórófejes flakonodat. Így a spricni rész később fog elromlani és tovább használhatod. :)

Hagyd el a lefolyótisztítót, használj helyette forró vizet és ecetet

Forralj fel 1 liter vizet, ha felforrt adj hozzá 2 dl ecetet és öntsd bele a lefolyóba. Vigyázz, ne szívd be az ecetes víz gőzét. Érdemes lefekvés előtt elvégezni ezt a műveletet, így nem mosod le a keveréket a lefolyócső faláról.

Nem hátrány, ha időnként szétszereled a lefolyót és kitisztítod, ebben nagy segítségedre lehet egy csőgörény is. Nem ez a legkedveltebb házimunka, de megspórolod vele a vízszerelő árát, ha rendesen karbantartod az otthonodat.

Térj át a szálas teákra és a mosható teafilterre vagy french pressre

A legtöbb tasakos teafilter zsákja műanyag szálakkal van átszőve. Amikor az ilyen filtereket leforrázod több millió apró mikroműanyag szemcse oldódik a teavizedbe, amit aztán jóízűen elkortyolgatsz.

A filteres teák helyett próbáld ki a teafüveket. Hidd el, ha egyszer megkóstolsz egy igazán minőségi szálas teát, utána már egész más élmény lesz filteres teát inni, ha úgy alakul, hogy csak azt tudod választani.

A szálas teához használhatsz teatojást is, ha viszont téged is zavar, hogy az apró teafüvek megszöknek a teatojás lyukacskáin, próbáld ki a mosható teafiltert vagy a french presst.

A mosható teafilterek általában 100% ökológiailag tiszta lenből vagy pamutból készülnek. Sűrű szövésüknek köszönhetően nem tud belőlük kijutni a teafű. Használat után a teafű komposztálható, a teafiltert pedig kis szappannal kézzel kimoshatod és száradás után újra használhatod. Idővel a teafilter átveszi majd a tea színét, de ez semmit nem vesz el a teázás élményéből.

Ha a mosható teafilterrel nem tudsz megbarátkozni, de a teafű darabok szintén zavarnak, jó megoldás lehet egy french press beszerzése. Ezen sem tud átjutni a teafű és a tea mellett kávé készítésre is használhatod.

Térj át a kapszulás kávékról kotyogósra vagy french pressre

A jó öreg kotyogós verhetetlen, tényleg olyan kávékat tudsz vele főzni, hogy még a holtak is felébrednek tőle. A french pressel kicsit vizesebb, gyengébb kávékat tudsz készíteni, de ezek is ízletesek és nem kell a kapszulákkal bajlódni.

Tervezd meg a heti menüt előre

Készíts menütervet és ezek alapján menj el bevásárolni. Így biztosan nem fognak felesleges dolgok beugrani a kosaradba és sokkal nagyobb az esélye, hogy átgondoltabb döntéseket hozol, sőt akár azt is meg tudod szervezni, hogy a legtöbb alapanyagot csomagolásmentesen szerezd be.

Ha még nem terveztél soha 1-2 hétre előre menüt, érdemes azzal kezdeni, hogy összeírod mik azok az ételek amiket nagyon szerettek és gyakran készíted el őket. Ezekből állíts össze egy tervet. Miután már szokássá vált a menütervezés és úgy érzed szeretnél új receptekkel kísérletezni, a hétvégi napokra vagy amikor több időd van beiktathatsz új fogásokat is.

A menütervezéssel pénzt és időt spórolhatsz meg. Gyorsabban fog menni a bevásárlás, nem kell minden nap azon gondolkodni, hogy mit főzz, sőt a ráérősebb napjaidon akár előre is főzhetsz több napra, így nem kell mindennap a konyhában robotolni.

Az otthon elkészített ételek ráadásul sokkal olcsóbbra is jönnek ki, mintha minden nap rendeltek, tehát érdemes egy próbát tenni, hogy a menütervezés beiktatható-e a ti életritmusotokba vagy sem.

Iktass be vega/vegán napokat az étrendetekbe

Meg fog lepni, hogy még az igazán húsimádó családtagod is elégedetten fog hümmögni egy-egy vega vagy vegán fogásod felett nyammogva.

Az egyik legkörnyezetszennyezőbb fogyasztási területünk a húsipar. Az állatok takarmányozásához rengeteg földterület, víz és vegyszer kell. Ha csak egy húsmentes vagy teljesen növényi alapú napot bevezetsz az étrendedbe már nagyon sokat tettél a környezetszennyezés és az állatok kizsákmányolása ellen.

Kezdjetek egyszerűbb fogásokkal mint a különböző zöldségfasírtok vagy hüvelyesekből készült fasírtok. Ezekből például nagyon finom hamburgereket lehet készíteni. De jók kezdésnek a zöldséges kencék, sütemények, tésztaételek és raguk. Olyan változatosan és színesen lehet sütni és főzni hús nélkül is, hogy nem fog hiányozni és ahogy belejön a család azon kapjátok magatokat, hogy egyre több húsmentes napot tartotok.

Használd fel az ehető ételhulladékokat (pl alaplé, pürék, zöldségchipsz, hagymahéj)

A megfelelően megtisztított zöldségek héjából remek alaplevet tudsz készíteni, de a sütőben alacsony hőfokon kiszárítva, akár házi delikátot is készíthetsz belőlük.

Maradékmentes főzés

A zsenge borsó héját is felhasználhatod, például kínai jellegű tésztaételekhez, vagy megfőzve és pürésítve házi zöldségkrémet, főzeléket, krémlevest készíthetsz belőle. Sütőben alacsony hőmérsékleten aszalható, porrá őrölve borsólisztet készíthetsz belőle, amit használhatsz az ételek sűrítéséhez és ízesítéséhez is búzaliszt vagy kukoricakeményítő helyett.

Az alma héját apró darabokra vágva és sütőben alacsony hőfokon kiszárítva teaként használhatod télen, de a hagymahéj tea is nagy segítségedre lehet egy megfázás során.

Használd fel a tápláló étel hulladékokat (tojáshéj, kávézacc, teafű)

Az emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszer hulladékot is tovább hasznosíthatod a kertedben vagy a balkonon.

A tojás héját apróra törve használhatod a növények tövére szórva a csigák ellen, a paradicsomnak és a paprikának pedig remek kálcium forrás. A tojás kihűtött főzőlevével megöntözheted a szobanövényeidet.

A rózsák és a savasabb talajt kedvelő növények szeretik a kávézaccot és a teafüvet. Csak szórj a tövükhöz egy keveset, meg fogják hálálni csodaszép virágokkal.

Ha lehetőséged van rá, komposztálj

Amennyiben van a kertedben hely, nagyon egyszerűen össze tudsz állítani egy nyitott komposztkeretet raklapokból, vagy fa cölöpökből és dróthálóból, de akár vásárolhatsz is komposztládát erre a célra.

Ha nincs lehetőséged a kerti komposztálásra, kereshetsz közösségi komposztálókat, vagy kipróbálhatod a balkonodon a gilisztakomposztot vagy a bokashi komposztálót.

Tapasztalni fogod, hogy a kommunális hulladék nagy része eltűnik majd, mert eddig nagyrészt értékes, lebomló anyagok kerültek bele.

Gondolhatod azt, hogy ezzel ugyan mi a baj? Hiszen a szeméttelepen ezek az anyagok úgyis lebomlanak majd. Ez azonban sajnos nem tud megvalósulni a szeméttelepeken, ugyanis nincs meg az a mikrobiológiai környezet a kidobott természetes anyagok számára, ami a bomlási folyamatot be tudja indítani.

Így a kommunális hulladékként kidobott - egyébként lebomló - anyagok elégetésre kerülnek, ami károsanyag kibocsájtással jár.

Ha teheted komposztálj és ezáltal csökkentsd a hulladékégetőbe kerülő hasznos “szemét” mértékét. Az érett komposztot pedig használd el a kertedben, a növényeid igazán hálásak lesznek érte.

Ha tetszett a cikk megköszönjük, ha megosztod illetve követsz minket instagramon és facebookon is, ahol folyamatosan újabb és újabb praktikákat osztunk meg.

Ha pedig szeretnél az újdonságainkról időben értesülni iratkozz fel hírlevelünkre és töltsd le 120 pontos zero waster checklist-ünket további hulladékcsökkentő ötletekért.