Milyen anyagú legyen a vágódeszka?
Ma már nagyon sok anyagú, méretű és formájú vágódeszkát vásárolhatsz a boltokban. Kedveltek a műanyag és a klasszikus fa megoldások, de az utóbbi időben divatba jöttek az üvegből készült változatok is.
Tisztítás és higiénia szempontjából az üveg a legkézenfekvőbb választás. Ezen a felületen nem keletkeznek karcolások és akár a mosogatógépbe is berakhatod egy magasabb hőfokú programra.
Az üveg vágódeszkák hátránya, hogy nem tesznek jót a kések élének és elég hangos ezen a felületen vágni. Számunkra nem volt kényelmes a használatuk.
A műanyag vágódeszkák tisztítása szintén könnyebb valamivel, mivel a legtöbbet mosogatógépben is lehet mosni. Azonban az apró felületi vágásokkal mikroműanyaggal érintkezik az étel és egy ilyen deszka élettartama 1-2 évnél biztosan nem több, ami után szemétként végzi, nem fog lebomlani.
A fa vágódeszkák természetes, lebomló anyagokból készülnek. Általában bambuszból vagy más keményfából. Válaszd az fsc megjelöléssel ellátott termékeket.
Bár a karbantartásuk igényel egy kis plusz munkát, de minimális odafigyeléssel akár évekig használhatod ezeket a konyhádban. Ha pedig már elhasználódtak és nem menthetőek, egyszerűen komposztálhatod ezeket a szebb napokat megélt darabokat is.
A fa vágódeszkák karbantartása és ápolása
Mivel a fába az apróbb felületi karcolásokon keresztül könnyen beszívódik az ételekből kiszivárgó folyadék, ezért higiéniai szempontból mindenképp érdemes a különböző ételcsoportoknak külön vágódeszkákat rendszeresíteni.
Legyen egy fa vágódeszkád a húsoknak és halaknak, egy a tejtermékeknek és egy a zöldésgeknek és gyümölcsöknek.
Nagyon fontos, hogy a fa vágódeszkákat sohase tisztítsd mosogatógépben. A sok víztől és a szárító programtól megrepedhet a fa, illetve a tisztítás során használt vegyszert is magába szívhatja.
A tisztítást végezd környezetbarát mosogatószerrel vagy szappannal. Alaposan öblítsd le és egy tiszta konyharuhával itasd fel róla a felesleges vizet, majd tedd olyan helyre száradni, ahol egyenletes hőmérséklet éri. Ilyen szempontból rendkívül rossz választás fűtőtestre helyezni a fa vágódeszkát, mert ez szintén repedéshez vezethet.
Hogyan fertőtlenítsd a fa vágódeszkát?
Hetente egyszer érdemes egy alapos mélytisztításnak alávetni a vágódeszkákat. Ehhez durva szemű asztali sóra, szódabikarbónára és egy fél citromra vagy például citromsavra lesz szükséged.
Nedvesítsd be a vágódeszka felületét és szórj rá sót és szódabikarbónát, majd a félbevágott citrommal kezd el körkörös mozdulatokkal belemasszírozni a sót és a szódabikarbónát a fában keletkezett kis vágási sérülésekbe.
A savas közeg segít elpusztítani a gombát, vírusokat és baktériumokat, a szódabikarbóna pedig feloldja a szennyeződéseket és eltünteti a foltokat a fáról.
Ha készen vagy a tisztítással, öblítsd le a vágódeszkát és szárítsd meg egy tiszta konyharuhával. Száradás után kend be kókuszolajjal vagy más ásványi olajjal.
Kerüld a napraforgó vagy olívaolajat, mivel ezek megavasodhatnak kellemetlen szagot kölcsönözve a vágódeszkádnak.
Amikor a felületi karcolások már mélyebbek, akár le is csiszolhatsz egy keveset a fa felületéből, majd újraolajozhatod azt és a fa vágódeszkád máris olyan lesz, mint újkorában.
Ha kíváncsi vagy további környezetbarát háztartási tippekre, iratkozz fel a hírlevelünkre is.