Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Környezettudatos teafogyasztás

Miskolczi B. Dorina - 2022. 02. 25. 12:32:56
Környezettudatos teafogyasztás
Te is imádod a teákat legyen akár rekkenő nyári hőség? Mi sem vagyunk ezzel másként, pontosan emiatt reformáltuk meg a fogyasztási szokásainkat, hogy a lehető legnagyobb mértékben illeszkedni tudjon a zöldtudatos törekvéseinkhez.

Számomra a tea olyan, mint másnak a kávé. Elképzelhetetlen nélküle a reggelem és az ebéd utáni feltöltődésem a délutáni munkához. Legyen akár 40 fok, akkor is megiszok egy bögrével.

Éppen emiatt korábban nagyon sok filteres tea fogyott nálunk. Igyekeztem figyelni rá, hogy megbízható forrásból a megfelelő tanúsítványokkal ellátott márkákat vásároljak, de a műanyagot tartalmazó teafiltereket még így sem tudtam elkerülni, így egy idő után a teázási szokásaim kerültek a zöldülésem középpontjába.

Elmesélem, hogy én mire figyelek, amikor teát vásárolok és milyen eszközöket használok a számomra tökéletes tea élmény eléréséhez.

Próbáld ki a szálas teákat

Bár a papír/műanyag filteres verzió sokkal kényelmesebb, a szálas teák fogyasztásának rengeteg előnye van.

A szálas teák minősége számomra összehasonlíthatatlan a korábban vásárolt filteres verziókkal. Az ízük sokkal intenzívebb és aromásabb. Nem kell teaházba menned ahhoz, hogy különleges teákat fogyaszthass, akár az otthonod kényelméből is elérhető ez. Ha pedig beszereztél pár csomaggal, eszedbe sem jut majd később a filterest megvásárolni.

Sokan azt gondolják, hogy a filteres teák zsákja szimpla papírból van és komposztálható. Ez azonban sajnos a legtöbb márkára nem igaz, ugyanis ezek a zsákok műanyaggal vannak átszőve. A hő hatására mikroműanyagok oldódnak ki a teafilterből, amit aztán elfogyasztunk.

Termeld meg magadnak a gyógyteáidat

A mentát, citromfüvet, kakukkfüvet, rozmaringot és különféle gyógyhatású fűszernövényeket tényleg gyerekjáték életben tartani. Sőt, ha van egy kis zug a kertedben, amit nekik szántál inkább az lesz a nehezebb, hogy azon a helyen tartsd őket. Főleg a menta és a citromfű tud nagyon agresszív módon terjedni. Csak ültess el egy-egy tövet és egy életre elegendő gyógyteával fognak ellátni téged és a családodat.

Az se gond, ha nincs kerted, egy balkonon vagy akár egy párkányon is eléldegélnek virágládában és mivel évelő növények, minden évben újabb termést adnak majd neked. Csak annyira kell figyelned, hogy mindig elegendő vízhez jussanak, mivel nyáron könnyebben kiszárad a földjük a műanyag tárolókban, mint a szabadföldben.

Használj textil teafiltert

Engem kifejezetten zavar, ha a teatojásból vagy szűrőből átjut a teafű a teavízbe és sokáig nem találtam olyan szűrőt, amin elég kicsik a lyukak ahhoz, hogy az egészen apró teafű darabkák ne jussanak át.

pamut teafilter 3 db-os csomag
 

Mivel nem találtam a boltban ilyet, megvarrtam magunknak a saját pamut és lenvászon teafiltereinket. Mindkét anyag természetes és vegyszermentes, nem tartalmaz műanyagot és ami tökéletessé teszi őket a célra, hogy olyan sűrű a szövésük, ami meggátolja a teafű darabok átjutását, viszont a finom aromákat átengedi.

lenvászon teazsák 3 db-os csomag

Használat után egyszerűen kiborítható belőlük a teafű majd elöblítve várhatnak a következő “bevetésre” vagy pedig a mosásra.

Időnként estére be szoktam áztatni őket egy tál nátrium-perkarbonátos vízbe. Ez a természetes fehérítő kicsit visszaadja az eredeti natúr színét a zsákoknak, amit a fekete teám természetesen idővel elszínez.

Ez az eszköz nálunk tökéletesen bevált a teázáshoz és egy életre kiváltottuk vele a hagyományos filteres teákat.

Figyeld a csomagoláson lévő piktogramokat

Én többnyire fekete teát iszok és a gyógyhatású teákat csak ad hoc módon fogyasztom. A fekete tea esetében elkerülhetetlen, hogy messzebbről érkezzen hozzánk a szállítmány, így ha már nem tudok lemondani róla, természetesen igyekszem figyelni rá, hogy Fair trade forrásból érkezzen.

méltányos kereskedelem logó

Ha ezt látod a csomagoláson az azt jelenti, hogy méltányos kereskedelemből származó terméket tartasz a kezedben. A Fairtrade egy etikus kereskedelmi rendszer, amely az embereket helyezi előtérbe. A Fairtrade jobb ajánlatot kínál a fejlődő országok mezőgazdasági termelőinek és munkavállalóinak, valamint lehetőséget kínál életük javítására és jövőjükbe való befektetésre. A Fairtrade lehetőséget ad a fogyasztóknak, hogy segítsenek csökkenteni a szegénységet és változást ösztönözzenek a mindennapi vásárlással.

Ha egy termék viseli a FAIRTRADE tanúsító védjegyet, az azt jelenti, hogy a gyártók és a kereskedők megfeleltek a Fairtrade szabványoknak. A Fairtrade szabványok társadalmi, környezeti és gazdasági kritériumokat, valamint előrehaladási követelményeket és kereskedelmi feltételeket tartalmaznak. A szabványok célja, hogy támogassák a kistermelők és a mezőgazdasági dolgozók fenntartható fejlődését a világ legszegényebb országaiban.

A Fairtrade International egy 25 szervezetből álló szövetség szerte a világon, beleértve a FAIRTRADE Markot népszerűsítő és engedélyező nemzeti kezdeményezéseket, valamint a termelői hálózatokat, amelyek a nemzetközi Fairtrade rendszerben a döntéshozatal legmagasabb szintjén képviselik a termelőket.

rainforest alliance tanúsítvány

A másik logó, amit mindig keresek a csomagoláson pedig ez a békát ábrázoló. A Rainforest Alliance Certified pecsét biztosítja, hogy a termék olyan gazdaságból vagy erdőgazdálkodásból származzon, amely megfelel a környezet védelmét szolgáló átfogó szabványoknak, valamint előmozdítja a munkavállalók, családjaik és közösségeik jogait és jólétét. A zöld béka pecséttel ellátott termékek közé tartozik a kávé, tea, csokoládé, gyümölcs, azonnal fogyasztható italok és gyümölcslevek, virágok, papír- és papírtörlő termékek, bútorok és még sok más.

Te milyen szempontok alapján választasz teát magatoknak? Kiegészítenéd a mi szempontjainkat?