Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egyszerűen betartható Zero waste újévi fogadalmak

Miskolczi B. Dorina - 2023. 01. 01. 11:38:54
Egyszerűen betartható Zero waste újévi fogadalmak
Új év, új lehetőség! Te is szoktál újévi fogalmakat tenni? Ha idén a környezettudatosság is szempont adunk pár tippet, amivel biztos a sikerélmény!

A legtöbb újévi fogadalommal azért bukunk el már január első heteiben, mert egyszerre túl sok mindent szeretnénk megvalósítani vagy olyan célkitűzést választottunk, ami túl nagy falat a jelenlegi életritmusunkhoz.

A sikerélmény hiánya pedig megöli az elhatározást. Idén csináld másképp és tűzz ki olyan zero waste célokat, amik sokkal jobban igazodni tudnak a mindennapjaidhoz.

Hordj kulacsot a munkába is

Sok munkahelyen ingyenes az ásványvíz. Az irodákban tornyosulnak az asztalokon a félig kiürült pet palackok.

Az én előző munkahelyemen legalábbis gyakori látvány fogadott, amikor beléptem a szobánkba.

Ha neked is ismerős a szituáció egy termosz vagy egy üveg kulacs használatával könnyedén csökkenteni tudod a PET palackok mennyiségét.

Töltsd meg nyugodtan csapvízzel a kulacsodat. Magyarországon egyedülállóan jó minőségű a csapvíz, a települések elenyésző része az, ahol nem ajánlják a csapvíz fogyasztását, így te is tehetsz bátran egy próbát a melóhelyen.

Hordj magadnál mindig vászontáskát és zöldséges zsákot

Egy vászon táska és 3-4 darab vászonzsák kis helyet foglal a táskádban. Így ha bármikor be kéne ugranod valamiért a boltba biztos lehetsz benne, hogy nem fanyalodsz majd arra, hogy műanyag zacskót vagy egy újabb, jobb esetben papír táskát vásárolj.

Hagyd el az öblítőt

Tudtad, hogy az öblítők sosem kaphatnak környezetbarát megjelölést?

Nem csak az élővizekre és az állatvilágra, hanem az emberi egészségre is veszélyes vegyszerek, amelyek gyakran váltanak ki allergiás reakciókat és okoznak különféle bőrbetegségeket.

Az eredeti funkciójuk, hogy puhábbá tegyék a ruhákat, de sokan már inkább az erőteljes illat miatt veszik ezeket a vegyszereket.

Próbáld ki csak egy hónapig, hogy öblítő helyett citromsavas vizet vagy természetes mosóparfüm koncentrátumot használsz öblítésre.

A ruháid a citromsavtól ugyanolyan puhák lesznek, a gép gumi részeit se teszi tönkre és a vízkőtől is egycsapásra megszabadulsz majd.

Vásárolj kenyeres zsákba

Egy frissen tartó kenyeres zsák beszerzése több szempontból is tudatos döntés. Egy ilyen zsákot megfelelő tisztítás mellett évekig használhatsz, amivel rengeteg műanyag csomagolást spórolhatsz meg.

Másrészt ezek a zsákok sokkal tovább frissen és penészmentesen tartják a kenyereket és pékárukat, így sokkal kevesebb élelmiszert fogsz kidobni, amivel nem csak a környezetednek teszel jót, hanem a pénztárcádnak is.

Szerezz be egy kuktát és használj fedőt az ételek főzése során

A kukta használata jelentősen rövidíti a főzési időt, amivel energiát takarítasz meg. Egy jó kukta persze nem olcsó, de ha figyelembe veszed, hogy hosszú évekre vásárolod meg, máris jobb befektetésnek tekinthető a vásárlása.

Ennél egy sokkal olcsóbb, tulajdonképpen ingyen is egyszerűen abszolválható célkitűzés, ha megfogadod, hogy mostantól mindig odafigyelsz rá, hogy az ételek főzésekor használd a fazekak és edények fedelét is. Ez bár nem jelent akkora energiamegtakarítást, mint egy kukta használata, de ezzel a módszerrel is sokkal gyorsabban meg fog főni az étel és tényleg csak egy másodpercedbe telik a mozdulat.

Szeretnél még több környezettudatos tippet kapni? Kövess be minket instragramon!