Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Citromsav vagy ecet?

Miskolczi B. Dorina - 2022. 03. 25. 20:44:49
Citromsav vagy ecet?

A citromsavval és az ecettel a zero waste takarításban rendszerint a vízkőoldás kapcsán találkozunk. A két természetes tisztítószer között azonban lényeges különbségek vannak, amiket érdemes figyelembe venni a használatuk során.

Az ecetet sokan nem szeretik jellegzetes szaga miatt, ilyenkor jó alternatíva lehet a citromsav használata, mivel az szinte szagtalan. A citromsav kicsit gyengébb, mint az ecet, mindkettő jól használható takarításra, de tapasztalatunk szerint más-más formában.

Háztartási gépek tisztítása

Az olyan háztartási gépek esetében, ahol gumi vagy kisebb, szűk csövű alkatrészek vannak, érdemesebb citromsavat használni a vízkő eltávolítására. Mivel a citromsav gyengébb, mint az ecet, nem roncsolja a gumi tömítéseket.

Ezen kívül az ecet "plakkokban" oldja fel a lerakódott vízkőréteget, ezek a leváló darabok pedig könnyen eldugíthatják a kisebb alkatrészeket. A citromsav inkább "porítja" ezeket a lerakódásokat, emiatt a gyártók is inkább ezt ajánlják a háztartási gépek tisztítására.

Fürdőszoba vegyszermentes takarítása és fertőtlenítése

Az ecetet jól lehet használni fertőtlenítésre és szanitertisztításra szórófejes üvegbe töltve, illetve vízszintes felületeken.

A citromsavból a por állaga miatt massza készíthető, amivel a függőleges felületek is könnyebben tisztíthatók, illetve nagyon eredményes fugatisztítás során is.

A fugatisztításhoz szórj a fugaközökre citromsavat, majd szórófejes adagolóba töltött vízzel nedvesítsd be a felületet. Hagyd hatni a citromsavat 10-15 percig és súrold át a fugát. Ezzel a módszerrel könnyedén eltüntetheted a szennyeződést a fugákról, de mielőtt nagyobb felületen kipróbálod, mindenképp végezz "színpróbát" a csempe egy kis részén.

Tárolás

Az utolsó pedig egy szubjektív vélemény, de mi azt tapasztaltuk, hogy míg az ecet (vízzel hígítva, előre bekeverve illatosított házi vízkőoldóként) hosszabb ideig tárolva is ugyanolyan hatékony marad, a citromsavas tisztítószerből (vízzel, nem por formában) nem érdemes előre, nagyobb adagot bekeverni, mert ilyen formában idővel veszít a hatékonyságából.

A citromsavból nálunk 1 kg-os kiszerelésben tudsz betárazni, ha kedvet kaptál egy kis takarításhoz! :)