Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vegán mosás eszközei

Miskolczi B. Dorina - 2022. 04. 19. 14:58:00
Vegán mosás eszközei
A vegán életmód követésével nem csak az étkezésünkre, hanem mindenre figyelmet kell fordítanunk, amivel kapcsolatba lépünk. Legyen az egy ruha, tisztítószerek sőt még a szabadidős programjaink is. Ez utóbbi esetében például egy délután az állatkertben nem biztos, hogy a legjobban várt szabadidős tevékenység egy vegán nézeteket valló ember számára.

Szerencsére a háztartási munkák elvégzése során nem kell komoly etikai vitákba bonyolodnunk magunkkal és a szeretteinkkel, hiszen számos teljesen növényi és természetesen állatkísérlet mentes alternatívát találunk a takarítószerek és a mosószerek körében is.

Növényi alapú és lebomló alternatívák a vegán mosáshoz

Amennyiben szeretnéd otthon összeállítani a mosószeredet, egy házi receptet már megosztottunk veled a blogban korábban. Ennél a receptnél az egyik fő összetevő a marhaepe szappan, ennek vegán, növényi alternatívája a mosódió alapú szappan vagy szappanreszelék.

A mosódió szaponin tartalma miatt alkalmas a ruhák tisztítására, csakúgy mint például a borostyán és a vadgesztenye is.

Kész megoldásra vágysz?

Tudjuk, hogy nincs ideje mindenkinek boszorkánykonyhát üzemeltetni és abszolút együtt tudunk rezegni ezzel a gondolattal. Ilyenkor jó alternatíva a házi mosószerre a mosótojás vagy más néven Ecoegg, amit csak be kell dobnod a mosógép dobjába és 70 mosásig már nem is lesz rá gondod. 70 mosás után kb egy perces történet újratölteni a tojást a környezetbarát mosógolyókkal. Nem is olyan rossz kilátások, igaz? ;)

Reális elvárások és a ruhák előkészítése

Ha te is hozzászoktál már a bolti szintetikus mosószerekhez az első pár alkalommal meglepődve tapasztalhatod, hogy talán nem szedett ki minden foltot tökéletesen a környezetbarát vagy növényi mosószered. Érdemes tehát a makacsabbnak tűnő foltokat előkezelni, amire tökéletes megoldást nyújt a folttisztító só, amiről a régi motorosok körében csak “perkarbiként” hallhatsz.

A folttisztító só egy természetes alternatíva a hypo-ra és azokra a fehérítőkre, amelyeknek használata közben klór szabadul fel. A nátrium-perkarbonát vízzel történő reakciója során azonban nem keletkezik klór, fehérítő és folteltávolító hatását az oxigén felszabadulásának köszönheti, ami mintegy “kipezsegteti” a szennyeződéseket a ruhák szálai közül. A népszerű "oxigénes fehérítők" leggyakoribb összetevője egyébként pontosan ez az anyag. Ha szeretnéd fokozni a hatását tegyél hozzá egy kis citromsavat is.

folttisztítás nátrium-perkarbonáttal

A folttisztító só hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint ezek a roppant dekoratív előtte-utána képek a saját háztartásunkból, ahol a mosható teafilterek állandó használatban vannak, de csupán pár órás perkarbis áztatással rendre visszanyerik régi önmagukat dörzsölés és súrolás nélkül. :)

 

Próbáld ki teljesen növényi alapú, vegán megoldásainkat és írd meg nekünk a véleményedet!