Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rezsiárak változása: Így spórolj a fűtésen

Miskolczi B. Dorina - 2022. 07. 15. 14:34:38
Rezsiárak változása: Így spórolj a fűtésen
Az utóbbi napok eseményei mindenkit letaglóztak. Akit nem érint most közvetlenül a KATA módosítás vagy a rezsicsökkentéssel kapcsolatos változtatás az sem lélegezhet fel teljesen, mert közvetetten, az árak emelkedésével rá is hatással lesznek a jogszabály változások. A mostani időszakban még fontosabbá vált tudatosság és a szokásaink átalakítása. Hoztunk pár tippet a mindenapi életből, amivel energiát, nyersanyagot és így éves szinten tetemes mennyiségű pénzt takaríthatunk meg.

Így csökkentsd a fűtés számládat

Ideális hőmérséklet a különböző helyiségekben

Ősszel és télen 20-21 fokban már komfortosan érezhetjük magunkat azokban a helyiségekben, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk. Az olyan helyiségekben mint a kamra, garázs vagy folyosók elegendő a 15-16 fok is, illetve a halószobákban is a kényelmes alváshoz elegendő a 18-19 fokos hőmérséklet is.

Öltözz fel megfelelően

Egy meleg pulóver, melegítő nadrág, vastag zokni és máris lentebb csavarhatod kicsit a fűtést. Minden mínusz fok körülbelül 5%-os megtakarítást jelent majd a számládon.

Ne takard le a fűtőtesteket

Ne a radiátorokon szárítsd a ruhákat és figyelj rá, hogy a vastag sötétítő függönyökkel vagy bútorokkal ne takard le a fűtőtesteket. Ez ront a fűtési teljesítményen.

Tartsd tisztán a fűtőtesteket

Szintén rontja a fűtési teljesítményt a fűtőtesteken ragadt por és szennyeződések. Legalább havonta egy alkalommal tisztítsd meg ezeket.

Használj hőtükör fóliát

A radiátor mögé helyezett hőtükör használatával 5%-kal hatékonyabbá teheted a fűtési teljesítményt.

Használj szőnyeget és meleg holmikat a hőérzet növelésére

A levegő hőmérsékletén ugyan nem változtat, de az általános hőérzeten mindenképp javítani tud, ha a hideg padlót télen szőnyeggel borítod ott ahol közlekedni szoktál, illetve melegséget sugárzó tárgyakkal veszed körbe magad. Gyertyákkal, puha szőrmepárnákkal és meleg pokrócokkal.

Szellőztess helyesen

Szellőztess teljesen kitárt ablakokkal többször, rövid ideig. Így a szoba levegője gyorsan ki tud cserélődni, anélkül hogy a falak is lehűlnének.

A csak résnyire, hosszú időre nyitva tartott ablakokkal történő szellőztetés energetikai szempontból nem hatékony.

Állítsd alacsonyabbra a fűtést, ha nem tartózkodsz otthon

Ha máshol van programod vagy nem home officeban dolgozol, a munkaidő alatt vedd le a fűtést és csak akkor kapcsold magasabb fokozatra, ha hazaértél vagy ha programozható/okos fűtésed van állítsd be úgy, hogy a hazatérésed előtt 30-60 perccel kapcsoljon magasabb fokozatra.

Ne fűts feleslegesen helyiségeket

Azokat a helyiségeket, amikben csak keveset tartózkodsz felesleges 20 fokra felfűteni. Ha külön tudod kezelni a szobák fűtését érdemes ezeket 15-18 fok között tartani.

Javítsd ki a nyílászárók szigetelését

Az elöregedett nyílászárók miatt szinte csak az utcákat fűtöd. Amennyiben lehetőséged van rá fontolj meg egy teljes cserét vagy ha ez nem megoldható használj házilag felhelyezhető szigetelő csíkot illetve huzatfogó párnát az ajtókhoz, ablakokhoz.


Szigeteld a födémet

Akár 30-40%-os energiamegtakarítást is jelent egy jól szigetelt födém. Amennyiben a tetőt nem szeretnétek beépíteni később, kis utánajárással akár házilag is le tudjátok rakni a fóliákat és a tekercses vagy táblás szigetelőanyagot.

Sorozatunk következő részében a hűtés és klimatizálás témakörét vesézzük ki.

Te milyen praktikákat vetsz be a tudatosabb energiafogyasztás érdekében? Írd meg nekünk facebookon vagy instagramon.