Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rakjunk rendet! Tippek az év eleji szelektáláshoz

Miskolczi B. Dorina - 2022. 01. 01. 20:46:58
Rakjunk rendet! Tippek az év eleji szelektáláshoz
Tegye fel a kezét, aki idén is egy nagy selejtezéssel kezdi az évet, vagy már a két ünnep között bele is kezdett!

Az évek során sok cikket és könyvet elolvastam a témában és egyre tudatosabbnak mondhatom magunkat ezzel kapcsolatban. Persze ez egy nagyon hosszú folyamat és még nálunk is vannak olyan helyiségek és területek az otthonunkban, amire még jócskán ráférne egy alapos szelektálás.

Teremts rendet az otthonodban

Kacatmentesítés lépésről lépésre

Tehát az első és legfontosabb szabály, hogy ne érezd rosszul magad, ha nem tudsz végezni pár nap alatt a lomtalanítással. Sok esetben évek munkája mire felhalmozzuk a nagy mennyiségű kacatot, irreális elvárás lenne magunkkal szemben, hogyha egy pillanat alatt akarnánk megszabadulni tőle.

Inspirálódj mielőtt elkezded

Nem érdemes csak egy módszer alapján haladni, olvass előtte kicsit a témában és építsd be a saját rutinodba azokat a tanácsokat, amik működőképesek lehetnek a háztartásodban.

A Konmariból például számomra idegen az, hogy a tárgyaimhoz beszéljek és megköszönjem a szolgálatukat, vagy nem reális az, hogy egyszerre mindent kiselejtezzek, de nagyon jól bevált, hogy nem szobánként, hanem kategóriánként haladok.

Haladj kategóriák szerint

Ha elhatároztad, hogy nekilátsz kiselejtezni a dolgaidat, tegyél magadnak egy szívességet és kezdj a számodra legegyszerűbb kategóriával. A sikerélmény fog majd átlendíteni téged az egész folyamaton.

A legegyszerűbb kategória általában mindenki számára a ruhaneműk és háztartási textíliák, ezt követik a könyvek, majd a különböző háztartási eszközök, gépek és csetreszek és végül a személyes dolgok (fényképek, emlékek, iratok).

De mi legyen a kiselejtezett tárgyakkal?

A jó állapotú tárgyakat add el, ajándékozd vagy adományozd el. Érdemes több felületen is meghirdetni, hogy hamar gazdára találjon.

A már nem hordható ruhákat vidd el textilkonténerbe, a többi hulladékot pedig a megfelelő gyűjtőhelyen add le, ne a kommunális szemétbe dobd ezeket.

Érdemes rendszeresíteni ezeknek a dolgoknak egy tárolót az előszobában, ami kifejezetten zavaró helyre kerül, ha épp van benne valami. Így biztos lehetsz benne, hogy rövid időn belül gondoskodsz majd az elszállításáról.

Ha kedvet kaptál a rendrakáshoz szívből ajánlom Marie Kondo: Tiszta öröm című könyvét. Első olvasmánynak a témában szerintem tökéletes, sok hasznos módszert sajátíthatsz el belőle.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: minimalizmus rendteremtés takarítás