Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen előnyei vannak a hulladékmentes életmódnak?

Miskolczi B. Dorina - 2022. 08. 04. 12:49:47
Milyen előnyei vannak a hulladékmentes életmódnak?

Gyakran felmerül ellenérvként, hogy a hulladékmentes életmód folytatása nem egyszerű, rengeteg lemondással jár és a pénztárcát sem kíméli.

A mi családunk évek óta törekszik arra, hogy egyre több egyszer használatos tárgyat hagyjunk el vagy cseréljünk le többször használható alternatívákra, így van rálátásunk, hogy milyen is egy hulladékmentes háztartás és ezek a szokások mennyire fenntarthatóak.

Ebben a cikkben ezeket a tapasztalatokat gyűjtöttem össze.

Kevesebb holmi, rend az életedben

A hulladékmentes(ebb) életmóddal valahogy együtt jön az igény arra, hogy rendszerezd a használati tárgyaidat és válj meg a felesleges holmiktól.

Az év során folyamatosan szelektálunk, így nem nőnek a fejünkre a használaton kívüli kacat kupacok és a szelektálás miatt pontosan tudjuk, hogy mi van az otthonunkban.

Emiatt nem vásárolunk felesleges dolgokat (néha azért becsúszik, senki sem tökéletes) és ezerszer meggondoljuk vásárlás előtt, hogy mit hozunk be az otthonunkba, így az impulzus vásárlások jelentős részét is ki tudjuk küszöbölni.

A kevesebb tárgy miatt sokkal könnyebb és gyorsabb rendet tartani, amivel időt szabadítunk fel azokra a dolgokra, amik igazán fontosak számunkra.

Egészségesebb életmód

Az egyik legnagyobb környezeti lábnyommal a húsfogyasztás és állati eredetű ételek fogyasztása jár. Vegák és vegánok ugyan továbbra sem lettünk, ugyanakkor jelentősen csökkentettük a húsfogyasztásunkat.

Több zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gabonafélét és magvakat eszünk és kipróbálunk olyan recepteket is, amikről pár éve még nem is gondoltuk volna, hogy meg fogjuk kóstolni.

A húsmentes ételeket ráadásul sokkal gyorsabban el lehet készíteni, így időt spórolunk magunknak és nem kell a konyhában ácsorognunk órákig.

Az étkezés mellett a hulladékmentes életmódnak köszönhetően sokkal jobban odafigyelünk a káros vegyszerekkel való érintkezésre.

Ez nem csak a kozmetikumokat jelenti, hanem a tisztítószereket illetve a tárgyakat is, amiket megvásárolunk.

A kozmetikumok és tisztítószerek, tisztító eszközök mellett igyekszünk fenntartartható forrásból származó lakberendezési termékeket és használati tárgyakat vásárolni, hogy minél kevesebb káros anyag kerüljön az otthonunk levegőjébe.

Sok bútort használtan veszünk, vagy a régi darabokat újítjuk fel, így még inkább elkerülhetjük a bútorokból kipárolgó vegyszereket.

Tudatos fogyasztás = pénz spórolás

Amellett, hogy igyekszünk elkerülni az impulzus vásárlást és tervezetten vásárolunk, a sok jó minőségű és újrahasználható eszközön hosszútávon spórolunk is.

Hiába veszünk meg egy cipőt vagy egy ruhaneműt olcsón, ha az pár mosás után használhatatlanná válik vagy egy szezon alatt elkopik.

Inkább költünk többet egy jobb minőségű ruházati termékre, háztartási gépre vagy más eszközre, amiről tudjuk, hogy évekig használhatjuk még, mint hogy rövid időn belül újabbat vásároljunk egy silányabb minőségű termékből.

Rengeteg olyan mindennapi használati tárgyunk van, amiből évek óta nem kellett újat vásárolnunk és ezzel éves szinten több ezer Forintot takarítottunk meg.

Ilyenek például a női intim higiéniai termékek, az arclemosó párnák és zsebkendők és különböző lebomló termékek.

A megvásárolt tárgyainkra nagyon vigyázunk, rendszeresen tisztítjuk és karbantartjuk őket, így kölcsönözve nekik hosszabb életet.

Jelenben lenni

A nulla hulladék elérése és így a teljesen zero waste életmód is csak egy álom, köszönhetően a jelenlegi gyártási technológiáknak, ugyanakkor a zero waste életmód üzenete és a törekvés a környezetre gyakorolt negatív hatásunk csökkentésére valami egészen új perspektívából mutatja meg számunkra a világot.

Sokkal inkább figyelünk egymásra és a környezetünkre, rácsodálkozunk a kertünkben lévő élőlényekre és igyekszünk ezekkel az élményekkel feltölteni a raktárainkat nem pedig vásárló túrákkal és további tárgyakkal.

Ez pedig kifejezetten ki tudja kapcsolni az elmét egy hosszú nap után.

Megtanultuk értékelni a környezetünket

Alapvetően Csegőt és engem is a természet tiszteletére neveltek. Mindig felháborodva néztem amikor valaki szemetelt vagy megrongált valamit esetleg állatokat bántott.

Nem egyszer volt rá példa, hogy szemetet vittem a tulajdonosa után, vagy sérült állatot fogadtunk be.

A zero waste életmód hatására azonban még inkább megtanultuk értékelni a környezetünket és azt a törékeny rendszert, ami élhető világot teremt minden élőlény számára.

Vizet és élelmet teszünk ki az állatoknak, a kertünket úgy alakítjuk ki, hogy az igazodjon a területre jellemző éghajlati viszonyokhoz.

Nem érezzük úgy, hogy minden vágyunk egy angol gyep, mert tudjuk, hogy ennek a fenntartása nagyon sok energiát és vizet igényel.

A kertünkben meghagyjuk a virágzó “gazokat”, hogy a beporzók lakmározhassanak és nem rohangálunk fűnyíróval minden vasárnap csak azért, hogy ne maradjunk szégyenben a szomszédok előtt.

Arra törekszünk, hogy békében élhessünk együtt más élőlényekkel, anélkül, hogy ártanánk egymásnak.

Új ismereteket szereztünk

A hulladékmentes életmódnak köszönhetően olyan új ismeretekre tettünk szert, amik megkönnyítik a mindennapjainkat.

Megtanultuk magunknak elkészíteni a boltokban többszörös áron kapható tisztítószereket, új alapanyagok és receptek kerültek be az étkezéseinkbe és megtanultuk magunknak előállítani és megtermelni rengeteg használati tárgyat és alapanyagot. Ezzel pedig szintén pénzt spóroltunk.

Jó, de a zero waste életmód macerás…

Egy új szokást bevezetni általában nem egyszerű. Azt mondják, hogy egy új szokás rögzítéséhez körülbelül 28 napra van szükség.

Természetesen vannak olyan elemei a zero waste életmódnak is, amik az adott élethelyzetben és az adott módon kipróbálva nem válnak be.

Ezeket a szokásokat el lehet hagyni és egy másik környezettudatosabb szokással próbálkozni vagy pedig egy másik irányból megközelíteni ugyanazt a törekvést és így elérni a kitűzött célt.

A zero waste életmódra átállás is olyan, mint egy fogyókúrás életmódváltás. Ha nincs meg benned a kellő elszántság és motiváció, akkor nem fog sikerülni és visszatérsz a régi berögzült szokásaidhoz azzal, hogy ez neked túl macerás.

Ha viszont megtalálod a téged kellően motiváló célt, amiért hajlandó vagy új dolgokat kipróbálni, akkor a hulladékmentességre való átállás egy izgalmas játék lesz csupán, ahol minden hónapban valami új dolgot érsz el!