Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi a baj a paraffin gyertyákkal?

Miskolczi B. Dorina - 2021. 10. 28. 16:03:18
Mi a baj a paraffin gyertyákkal?
A hideg idő beköszöntével egyre több otthonban kerülnek elő a gyertyák és mécsesek, amelyek kellemes, meghitt hangulatot árasztanak és a hygge szerves részét képezik, ám sokan nem tudják, hogy a paraffin gyertya megvásárlásával és égetésével nem csak a környezetnek, hanem a saját egészségüknek is közvetlenül ártanak.

Tudtad, hogy a paraffin viaszt kőolaj származékokból állítják elő? A paraffint többek között azért kedvelik a gyártók, mert magas hőfokon olvad, szobahőmérsékleten tartja a formáját és viszonylag könnyű vele dolgozni, látványos formájú és színű termékeket lehet vele piacra dobni. Ugyanakkor számos, üzletekben kapható gyertya tartalmaz olyan veszélyes anyagokat, amik az égés során a füsttel a levegőbe kerülnek.

Ezek az égéstermékek olyan apró szemcseméretűek, hogy a tüdőnkbe jutva könnyedén bekerülnek a véráramba is, ami hosszú távon egészségkárosító hatású is lehet. 

A hygge-vel együtt jár a fényjáték, a gyertyákkal és különböző égősorokkal teremtett meleg, otthonos hangulat, ezért számunkra kifejezetten fontos, hogy ne mérgezzük az otthonunk levegőjét a gyertyaviaszhoz hozzáadott mesterséges illatosító anyagok, színezékek égéstermékével. 

Kerestem tehát egy alternatívát, hogy erről a hangulatról ne kelljen lemondanunk és ekkor találtam rá a természetes, növényi alapú szójagyertyákra. A szójaviaszból készült gyertyák olvadáspontja alacsonyabb, ezért kétszer annyi ideig égnek, mint az ugyanakkora méretű, átlagos paraffin gyertyák. 

Mivel alacsonyabb az olvadáspontjuk, általában tégelybe öntik a viaszt, amit 100% természetes illóolajokkal illatosítanak. A szójaviaszból készült gyertyák, a szintén szójaviasszal átitatott kanócok és az illatosításhoz használt illóolajok pedig minimális füsttel égnek, így használatuk során a szoba levegője sem lesz szennyezettebb.

Ha te is szeretsz télen bekuckózni és gyertyát gyújtani, de fontos számodra a környezettudatosság és az egészségetek védelme is, jó alternatíva lehet a szójagyertya.