Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egyszerű lépések, ha most kezded a low waste életmódot

Miskolczi B. Dorina - 2021. 10. 24. 04:00:00
Egyszerű lépések, ha most kezded a low waste életmódot

Elhatároztad, hogy belevágsz a low waste életmódba, de nem tudod hol is kezdd el? Ebben a bejegyzésben 15, a mindennapokba könnyedén beépíthető környezettudatos szokásról olvashatsz.

Az életmód váltás gyakran nem könnyű, ahhoz, hogy bizonyos tevékenységek sikeresen szokássá váljanak nem árt, ha már az elején tisztázod a célt, amiért csinálod. 

Engem annak idején sokként ért, hogy a dezodor, amit évek óta használtam durva allergiás reakciókat okozott nálam. Hetekbe telt, mire jobban lett a bőröm és közben vadul bújtam a netet, hogy - ha már az évek alatt nem tettem - megtudjam milyen anyagokat is kenek magamra nap, mint nap. 

Amikor végre tisztábban láttam, akkor jött az elhatározás, hogy az egészségünk védelmében változtatnunk kell és ahogy szívtam magamba az információkat ezzel kapcsolatban, úgy lett egyre tisztább a kép a környezeti hatásokra vonatkozóan is, ami ugyanúgy hatással van ránk is. Ez egy ördögi kör.

Tehát gondold át és akár írd is le magadnak, hogy miért szeretnél zöldebb alternatívákra váltani, ez segíteni fog majd az utadon, amikor kicsit komfortzónán kívülre kell majd kerülnöd egy-egy új környezettudatos szokás bevezetése során.

Nagyon fontos, hogy egyszerre csak egy dolgot honosíts meg a háztartásodban és az életedben és ha úgy érzed, hogy ez már gond nélkül megy, csak akkor válassz ki egy új környezettudatos célt.

És ami még fontosabb, hogy ne ostorozd magad, ha valami nem sikerül - például otthon felejtetted a vászonzsákodat és ezért pár zacskóval több lett otthon - senki sem tökéletes, a lényeg, hogy csináld, mert ezzel a környezetedet is motiválhatod.

És hogy mivel kezdj, ha még új neked a low waste irányzat?

Íme pár tipp, amivel mi kezdtünk annak idején:

1. Mindig legyen nálad bevásárláshoz szatyor és textil zsák.
2. Cseréld le a műanyag szivacsot luffára és mosogatókefére.
3. Járj piacra vagy zöldségeshez, ahol kimérősen is meg tudsz venni magvakat, hüvelyeseket, tésztaféléket.
4. Figyelj oda a vízfogyasztásra, ne folyasd a vizet fogmosás közben.
5. Cseréld le a műanyag fogkefédet komposztálható, növényi változatra.
6. Öblítő helyett használj ecetet és mosóparfümöt.
7. Tervezd meg a heti menüt és főzz minél többet otthon, hogy elkerüld az ételrendelést és az élelmiszerpazarlást.
8. Ha elromlott valami próbáld megjavítani és ha nem sikerül vagy nagyon nem éri meg, csak akkor vegyél újat.
9. Kérdezd meg magadtól minden vásárláskor, hogy valóban szükséged van-e az adott termékre.
10. Soha ne menj éhesen vásárolni, így elkerülheted, hogy olyan dolgok is a kosaradban landoljanak, amikre nincs is szükséged.
11. Ajándékozz élményt vagy környezettudatos termékeket.
12. A számodra felesleges, de még jó állapotú dolgokat próbáld meg először eladni, elajándékozni, ha ez nem sikerült akkor pedig a megfelelő helyre dobd.
13. A vízkőoldót cseréld le ecetre vagy citromsavra. Ha nem szereted az ecet szagát keverj a házi vízkőoldódhoz illóolajokat.
14. Az általános tisztítószert és zsíroldót cseréld le szódabikarbónára vagy mosószódára. Mindkettőből minimális mennyiség is elég és ugyanolyan hatékonyak, mint a veszélyesebb márkás vegyszerek.
15.A konyhai papírtörlőt váltsd le egyszerű konyharuhára, amit használat után kimoshatsz és újrahasználhatsz. Életciklusa végén pedig textil konténerbe dobhatod vagy ha természetes anyagból készült, akár komposztálhatod is.

A listát még rengeteg ponttal lehetne folytatni, válassz ki egyet és kezdj bele otthonod zöldítésébe! Amennyiben segítségre lenne szükséged, vagy kérdésed merülne fel keress minket bizalommal!