Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így készíts házi mosógélt

Miskolczi B. Dorina - 2021. 12. 13. 19:04:54
Így készíts házi mosógélt
Házi mosógélt készíteni nem nehéz és nem is olyan időigényes, mint azt sokan gondolnák. Próbáld ki a receptet és oszd meg velünk tapasztalataidat facebookon vagy instagramon.

Milyen előnyökkel jár, ha otthon főzöd a mosószeredet?

A házi mosógél készítésével több ponton is jól jársz. Ugyan rá kell szánnod egy kis időt az előkészítésre és a főzésre majd üvegekbe töltésre, de ez az egyetlen negatívum, amit a használatával kapcsolatban el tudok mondani.

A házi mosógél csupán néhány alapanyagból áll, ezek használata nem káros a környezetre, lebomló. Amennyiben áttérsz a saját magad által főzött géllel való mosásra, sokkal kisebb az esélye, hogy kellemetlen érzés, allergiás reakció alakul ki a bőrödön, ami bizony érzékeny bőrűeknél vagy olyan családokban ahol kisbaba vagy kisgyermek is van, egyre gyakrabban fordul elő még úgy is, ha már viszonylag hosszabb ideje ugyanazon márka mosószerét használjuk. Tehát nem csak magadnak és a családodnak, hanem az élővilágnak is szívességet teszel.

Mielőtt áttérsz a házi mosógéllel történő mosásra rakd félre a régi mosószered üvegét vagy kérd el valakiét, aki egyébként csak kidobná az üres flakont. Ebben tárolhatod majd a kész mosószeredet. Amennyiben a hozzávalókat is hulladékmentesen, vagy lebomló,szelektálható csomagolásban szerzed be, innentől kezdve nem lesz gondod a mosószeres flakonok szelektív gyűjtésével, ha apró mértékben is, de csökken a kidobott műanyag hulladék mértéke.

A kínálatot a kereslet határozza meg, ezeknek az kis lépéseknek pedig fontos szemléletformáló szerepe van. Nem véletlen, hogy egyre többen térnek át a hulladékmentesebb életmódra és erre a gyártók is elkezdtek már reagálni egyre több zöld (vagy annak mondott) termék forgalmazásával.

Nem utolsó sorban tapasztalni fogod, hogy a házi mosószer készítése sokkal pénztárcabarátabb is. Mivel nem a nagy márkák termékeit veszed meg, nem kell kifizetned a gyártó marketing költségeit sem.

Valóban roncsolja a mosógépet?

Sok fórumon felmerül kérdésként, hogy roncsolhatja-e a mosógépet, ha házilag főzött mosógélt használunk.

Amennyiben az öblítéshez ecetet vagy citromsavat használsz és havonta 1-2 alkalommal elindítasz egy magasabb hőfokú, tisztító mosást is semmilyen problémát nem fog okozni a mosógépedben és a ruháidban sem a házi mosógéllel történő mosás.

Házi mosógél receptje

Tedd fel a vizet melegedni egy nagyobb edényben. Nem kell hogy forrjon. Amíg melegszik a víz reszeld le a mosószappant egy nagyobb lyukú reszelőn. Add hozzá a forró, de nem forrásban lévő vízhez a szappanreszeléket és folyamatos kevergetés mellett olvaszd fel a vízben.

Amikor teljesen egyneművé vált a keveréked kapcsold ki alatta a tűzhelyet és keverd hozzá a mosószódát.

Várd meg amíg kihűl. Előfordulhat, hogy a tetejére kiül a szappan, ekkor keverd át az egészet egy botmixerrel és cseppents bele 20 csepp illóolajat (pl a teafának fertőtlenítő hatása is van, ha csak az illat miatt használnád a levendulát vagy a narancsot ajánlom).

A kihűlt keveréket töltsd át flakonokba. Egy mosáshoz kb. 1 dl gél elegendő.

Milyen ruhákhoz használjam?

Ezt a keveréket használhatod színes és fehér ruhákhoz egyaránt. Amennyiben a ruha nagyon szennyezett, érdemes mosás előtt előkezelni vagy a dobba egy plusz evőkanálnyi mosószódát tenni, fehér ruhák esetén a folttisztító só is tökéletes megoldás.