Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hová adhatjuk le a veszélyes hulladékokat?

Miskolczi B. Dorina - 2022. 02. 24. 14:24:16
Hová adhatjuk le a veszélyes hulladékokat?
Itt a tavaszi nagytakarítás ideje, amit egyet jelent a lomtalanítással is. Előfordulhat, hogy bizonyos tárgyakról nem tudjuk pontosan hogyan kezeljük és hová adhatjuk le őket biztonságosan. Ebben a cikkben a leggyakrabban előforduló veszélyes hulladéknak minősülő háztartási hulladékok kezeléséről írunk.

Akármennyire is próbáljuk elkerülni még a legtudatosabb háztartásokban is keletkeznek veszélyes hulladékok. Ezektől megfelelő módon megszabadulni gyakran nem olyan egyszerű, mint egy mozdulattal kidobni a kommunális kukába, amire már nincs szükségünk.

Ugyanakkor érdemes utánajárni, hogy a környékünkön hol tudjuk leadni ezeket, mivel a környezetbe kijutva a kioldódó vegyi anyagok súlyosan károsíthatják az élővilágot és elszennyezhetik a talajt is.

Gyógyszerek

A lejárt gyógyszereket, azok üveg tárolóit beveszik a gyógyszertárak. Amennyiben fecskendőket és injekciós tűket szeretnél leadni azt pedig beveszik a háziorvosi rendelőben.

A gyógyszerek csomagolása, amennyiben nem szennyezett és vegyes (fém és műanyag) csomagolásról van szó kidobható a kommunális szemét közé, illetve nem vegyes csomagolás esetén szelektíven is gyűjthető.

Tipp: A gyógyszertári barna üveget alapos tisztítás után akár felhasználhatod fürdőszobai adagolónak is. Nálunk a náthás szezonban a gyógyszertári sóoldatos inhalálás miatt sok ilyen üveg összegyűlik, ezekben tusfürdőt, sampont, tisztítószereket tárolunk, mert az üveg nyaka pont megfelelő méretű a szórófejekhez és félretett pumpás adagolókhoz.

Használt sütőolaj és fáradt olaj

A használt sütőolajat leadhatod például a MOL töltőállomásokon, de egyre több cég foglalkozik ezek begyűjtésével. A Biofilter Kft segítségével jelenleg több mint 500 ponton leadható már a használt sütőolaj Magyarországon. Az átvevő pontok listáját és pontos helyét ezen a linken találod meg.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott 2020-ban az ALDI is, illetve több vidéki önkormányzat is. A használt sütőolajat nyugodtan gyűjtheted egy már kiürült olajos flakonban. Fontos, hogy csak növényi olajat adhatsz le ezeken a gyűjtőpontokon.

A használt sütőolaj gyűjtése azért fontos, mert egy cseppje is akár 1000 liter élővizet szennyezhet be. Az olaj élővizekbe jutása csökkenti a víz oldott oxigén tartalmát, ami a vízi élőlények tömeges pusztulását okozhatja.

Fáradt olaj újrahasznosítása

forrás: mol.hu

A háztartási mennyiségben összegyűlt fáradt olajat szintén átveszik bizonyos MOL töltőállomásokon. Ezek listáját és a pontos menetét pedig ezen a linken találod meg.

Festékek, hígító és egyéb vegyszer maradékok

A kiürült, beszáradt festékes flakonokat és tégelyeket szintén veszélyes hulladékként kell kezelni. A Humusz Szövetség keresőjében megtalálhatod azokat a helyeket a közeledben, ahol ezek átvételével és ártalmatlanításával foglalkoznak.

Elemek, akkumulátorok

Az elemek és akkumulátorok szintén veszélyes hulladéknak minősülnek. Begyűjtésük 2005 óta jogszabályban előírt és szerencsére már számos gyűjtőponton leadhatóak a helyi hulladékudvarokon kívül is. Ilyen gyűjtőpontok például a MOL töltőállomások, a nagyobb áruházláncok, mint például a SPAR, Aldi, Tesco, de számos önkormányzat is élt már a lehetőséggel, hogy gyűjtőpontként működjön.

Elektronikai hulladék, telefonok

2005-től minden elektronikai készüléket árusító bolt köteles visszavenni az elromlott, kidobásra ítélt elektronikai hulladékot abban az esetben, ha hasonló jellegű terméket árusítanak, illetve új terméket vásárolunk náluk, ez utóbbitól sokszor eltekintenek az üzletek.

A lakossági mennyiségű elektronikai hulladékot beveszik díjmentesen a hulladékudvarokban is. Fontos, hogy csak a teljes eszközt, alkatrészt nem.

Fénycsövek, izzók, világítótestek

2005-től szintén kötelesek visszavenni és ártalmatlanítani a gyártók és forgalmazók a fénycsöveket, izzókat és világítótesteket. Ilyen gyűjtőpontok a villamossági kereskedések telephelyein illetve barkácsáruházakban (OBI, Praktiker stb.) is működnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: hulladékmentes környezettudatos tippek