Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből

Miskolczi B. Dorina
2025. 02. 07. 17:38:00
Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből

A házilag készített kovászos kenyér igényel egy kis logisztikát, hiszen már az előző este meg kell etetni a felhasználni kívánt kovászt, majd az összeállítás után hajtogatni, keleszteni kell és utána még legalább 12-18 órát pihentetjük a hűtőben, mire eljutnánk a sütésig. 

A türelem azonban nagyon finom ropogós héjú és gazdag ízvilágú kovászos kenyeret terem, amit akár sima finomliszt és rétesliszt keverékéből is elkészíthetünk, nem muszáj rögtön a nehezebben beszerezhető lisztfélékkel próbálkoznunk. Persze, ha valaki beleszeret a kovászolásba, szinte biztos, hogy rövid időn belül új recepteket is ki fog próbálni más lisztekkel, hajtogatási módszerekkel.

Ez a recept egy közepesen laza bélzetű, ropogós héjú kenyeret eredményez, amelyet lassú, hideg kelesztéssel készítünk a még komplexebb ízvilág érdekében.

Hozzávalók kovászos kenyér készítéséhez (1 kb. 750 g-os veknihez)

  • 300 g BL55 finomliszt
  • 100 g rétesliszt
  • 300 g langyos víz
  • 100 g aktív kovász (előző este megetetve)
  • 8 g só

1. lépés az autolízis – a liszt előzetes hidratálása (hidrolizálás)

Ez a lépés segít a sikérháló kialakulásában és jobb szerkezetet ad a kenyérnek.

  1. Egy nagy tálba mérjük ki a BL55 finomlisztet és a réteslisztet.
  2. Adjunk hozzá 270 g langyos vizet (a maradék 30 g-ot később használjuk).
  3. Keverjük össze, amíg a liszt teljesen felveszi a vizet (nem kell dagasztani).
  4. Fedjük le és hagyjuk pihenni 45-60 percig szobahőmérsékleten.

2. lépés a a kovász bekeverése

  1. Adjuk a tésztához az 100 g aktív kovászt.
  2. Nedves kézzel kezdjük el a tésztát gyúrni vagy hajtogatni (csípő mozdulatokkal dolgozzuk bele a kovászt).
  3. Fedjük le és pihentessük 30 percig.

3. lépés a só hozzáadása

  1. Szórjuk a tésztára a 8 g sót és adjuk hozzá a maradék 30 g vizet.
  2. Nedves kézzel dolgozzuk bele a sót, amíg a víz is teljesen felszívódik.
  3. Fedjük le és hagyjuk pihenni 30 percig.

4. lépés a hajtogatás – a sikérháló fejlesztése

A tésztát 3-4 alkalommal hajtogatjuk, kb. 30 percenként.

Hajtogatási technika:

  1. Fogjuk meg a tészta egyik oldalát, és nyújtsuk meg felfelé, majd hajtsuk vissza a közepére.
  2. Fordítsuk el a tálat 90 fokkal, és ismételjük meg a mozdulatot.
  3. Ezt összesen 4 oldalról végezzük el.
  4. Ismételjük meg ezt a hajtogatást összesen 3-4 alkalommal, mindig 30 perc pihenőt hagyva két hajtogatás között.

5. lépés a pihentetés és előformázás

  1. Miután az utolsó hajtogatás is megtörtént, hagyjuk pihenni a tésztát 1-2 óráig, amíg kb. 50%-kal megnő a térfogata.
  2. Enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát és óvatosan előformázzuk egy gömbbé.
  3. Fedjük le, és hagyjuk 20 percig pihenni.

6. lépés a végső formázás és hűtős kelesztés

  1. A tésztát ismét formázzuk – lehet ovális vagy kerek alakú.
  2. Helyezzük egy lisztezett kelesztőkosárba vagy egy konyharuhával bélelt tálba.
  3. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe 12-18 órára.

Ez a hideg kelesztés mélyebb ízeket eredményez és javítja a tészta szerkezetét.

7. lépés a kovászos kenyér sütése – a tökéletes héj eléréséhez

  1. Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra legalább 45 percen keresztül, és tegyünk be egy sütőkövet vagy egy öntöttvas edényt, de egy lefedhető jénai tál is megteszi.
  2. A hidegről kivett tésztát borítsuk egy sütőpapírra vagy közvetlenül a forró edénybe.
  3. Éles pengével vágjunk be egy hosszanti vagy kereszt alakú mintát, hogy a kenyér szépen kinyíljon sütés közben.

Sütési idő:

Az első 20 percben fedett edényben vagy egy vízzel telt edényt a sütő aljába helyezve sütjük, hogy gőz keletkezzen. A következő 20-25 percben fedő nélkül sütjük, hogy szép aranybarna kérget kapjunk.

8. lépés a pihentetés

Fontos! A kovászos kenyér sütés után nagyon forró és a belsejében még zajlik a szerkezet kialakulása. Hagyjuk teljesen kihűlni legalább 1-2 órán át, mielőtt felvágjuk. Ellenkező esetben a kenyér belseje kicsit összeesik és sokkal tömörebbé válik, veszít az élvezeti értékéből.

Kapcsolódó termékeink

Pizzasütő kő, kerek 30,5cm

7.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Pizzalapát akasztó füllel, pizzasütőhöz, kemencéhez

8.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Kenyeres zsák PUL béléssel - kenyér mintás

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Frissentartó kenyeres zsák PUL béléssel - zsályazöld

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Kenyeres zsák PUL béléssel - natúr színű

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Kenyeres zsák PUL béléssel - bézs virágok

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Kenyeres zsák PUL béléssel - pasztell virágmintás

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Előtésztás kenyér recept

Előtésztás kenyér recept

A vadkovászos kenyérnek tényleg nincs párja, ugyanakkor ha nincs időd és kedved etetni és életben tartani a kovászt, akkor számodra az előtészta készítés lehet egy jó alternatíva.
Kovász készítése házilag: Lépésről lépésre útmutató kezdőknek

Kovász készítése házilag: Lépésről lépésre útmutató kezdőknek

Ha szeretnél igazán ízletes és természetes kenyereket sütni, a vadkovász a tökéletes kiindulópont. Ez az élő élesztőkultúra nemcsak különleges ízt és textúrát ad a kenyérnek, hanem egészségesebb alternatívát is nyújt a bolti élesztőhöz képest. Az elkészítése egyszerű, de türelmet és gondoskodást igényel. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetsz vadkovászt otthon.