Majonéz házilag: egyszerű, gyors és adalékmentes változat

Miskolczi B. Dorina
2025. 10. 10. 12:52:47
Majonéz házilag: egyszerű, gyors és adalékmentes változat
A bolti majonézek gyakran tartalmaznak tartósítószereket, ízfokozókat és mesterséges sűrítőanyagokat, hogy hosszabb ideig eltarthatók legyenek és mindig azonos állagúak maradjanak. Ha viszont majonézt házilag készítesz, pontosan tudod, mi kerül bele: friss tojás, minőségi olaj és természetes ízesítők. A házi majonéz így finomabb és egészségesebb és pillanatok alatt elkészíthető akár botmixerrel is. Ez a módszer garantálja a selymes, hibátlan állagot.

Házi majonéz hozzávalói:

  • 1 egész tojás

  • 200 ml semleges ízű olaj (napraforgó- vagy repceolaj)

  • 1 teáskanál mustár

  • 1 evőkanál citromlé vagy 1 teáskanál fehérborecet

  • só ízlés szerint

  • egy csipet cukor (opcionális)

Elkészítés: házi majonéz botmixerrel

A gyors házi majonéz titka a türelem és a megfelelő sorrend. Először törd fel a tojást, és tedd egy magas falú edénybe. Add hozzá a mustárt, a citromlevet (vagy ecetet) és a sót. Végül öntsd rá az olajat úgy, hogy az egy rétegben, változtatás nélkül maradjon a tetején.

Helyezd a botmixert az edény aljára, és kapcsold be, anélkül, hogy felemelnéd. Néhány másodperc múlva látni fogod, ahogy az alján elkezd összeállni a sűrű, krémes majonéz. Amikor az alja már kifehéredett, lassan emeld felfelé a botmixert, hogy az egész keverék homogénné váljon.

Ha elkészült, kóstold meg, és ha szükséges, adj még egy kevés sót vagy citromlevet. Ez az egész tojásos házi majonéz recept a sárgáját és a fehérjét is hasznosítja, így kevésbé pazarló, és állagra is kicsit könnyebb, mint a csak sárgájával készült változat.

Mennyi ideig áll el a házi majonéz?

A házi majonéz friss tojás miatt csak rövid ideig tartható el: jól záródó üvegben, hűtőszekrényben maximum 3–4 napig javasolt tárolni. Fontos, hogy mindig tiszta kanállal nyúlj bele, és ne hagyd szobahőmérsékleten, mert könnyen megromolhat.

Tipp:

Ha szeretnéd variálni, készíthetsz belőle fokhagymás aiolit, fűszeres majonézt curryvel vagy kapros öntetet halételekhez. De bármilyen változatot is próbálsz ki, ez az alap házi majonéz recept garantáltan a kedvenced lesz, mert gyors, finom és 100%-ban természetes.

Kapcsolódó termékeink

Csatos üveg 2,3 dl-es

990 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből

Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből

A házilag készített kovászos kenyér igényel egy kis logisztikát, hiszen már az előző este meg kell etetni a felhasználni kívánt kovászt, majd az összeállítás után hajtogatni, keleszteni kell és utána még legalább 12-18 órát pihentetjük a hűtőben, mire eljutnánk a sütésig. 

A türelem azonban nagyon finom ropogós héjú és gazdag ízvilágú kovászos kenyeret terem, amit akár sima finomliszt és rétesliszt keverékéből is elkészíthetünk, nem muszáj rögtön a nehezebben beszerezhető lisztfélékkel próbálkoznunk. Persze, ha valaki beleszeret a kovászolásba, szinte biztos, hogy rövid időn belül új recepteket is ki fog próbálni más lisztekkel, hajtogatási módszerekkel.

Kókusztej házilag: egyszerű és finom recept

Kókusztej házilag: egyszerű és finom recept

Egyre többen keresnek alternatívát a tehéntej helyett, és a növényi italok között az egyik legkedveltebb a kókusztej házilag készítve. A házi kókusztej ízletes és krémes, ráadásul környezetbarátabb megoldás is, hiszen ha magad készíted el, csökkented a csomagolási hulladékot, és még pénzt is spórolsz.