Miskolczi B. Dorina
2025. 05. 22. 11:03:43
Miért „vizes” kifli?
A neve onnan ered, hogy a sütés előtt vízzel kell megkenni, ez adja a jellegzetes fényes, ropogós héját. Nem kell hozzá tej, tojás, semmi flanc – csak víz, liszt, élesztő, só és egy kevés olaj.
Hozzávalók (8 közepes kiflihez)
Így készül a házi kifli
1. Az élesztő felfuttatása
A langyos vízbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy csipet cukrot (ha használsz) és hagyd pár percig állni, míg szépen felfut.
2. A tészta összeállítása
A lisztet és a sót keverd össze egy nagy tálban. Öntsd hozzá az élesztős vizet, majd az olajat, és alaposan gyúrd össze. Addig dolgozd, míg sima, rugalmas tésztát kapsz.
3. Kelesztés
Takarva, meleg helyen keleszd a tésztát kb. 45–60 percig, amíg duplájára nem nő.
4. Kiflik formázása
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Gömbölyítsd fel, majd egyesével nyújtsd ki őket háromszög alakúra, mint egy pizzaszelet. A széles végüktől indulva szorosan tekerd fel őket a csúcsuk felé. Ha kifli ívet szeretnél, kissé hajlítsd be a két végét kifli formára.
5. Második kelesztés
Helyezd a kifliket sütőpapíros tepsire, takard le, és hagyd őket kelni még 20 percig.
6. Vizes kenés, sütés
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés). Kend meg a kifliket bőven vízzel, ez adja a ropogós héjat. Süsd őket 20–25 percig, míg szépen megpirulnak.
Hogyan tárold a kész kifliket?
Mielőtt bármilyen tárolóba beletennéd őket (már ha maradnak:D) várd meg amíg teljesen kihűlnek a kiflik. Nehogy a kicsapódó pára miatt penészedésnek induljanak a remekművek. Ezt követően tárolhatod őket egy egyszerű jénai edényben vagy frissentartó kenyeres zsákban is.
Én szoktam készíteni SOS kiflit is. Ilyenkor nagyobb adagot készítek és a felét jól záródó tasakban lefagyasztom. Így amikor elfogy itthon a kenyér, kifli, de nincs kedvem sütni csak előkapom a fagyasztóból az SOS adagot, pár percre berakom a sütőbe és olyan, mintha frissen sült pékárut ennénk. Belül puha, kívül ropogós.