
Mi kerülhet a komposztba?
-
Gyümölcs- és zöldséghéjak, csutkák, konyhai zöldmaradékok
-
Kávézacc, teafű (zacskó nélkül), gyógynövények
-
Tojáshéj apróra törve
-
Fűnyesedék, levágott fű és lágyszárú növények
-
Lehullott lomb, avar (a diófélék is komposztálhatóak, de azt külön érdemes gyűjteni)
-
Elszáradt virágok, elhalt növényi szárak
-
Természetes fa fűrészpora és forgácsa (kezeletlen)
-
Vegyszermentes karton és háztartási papír
-
Növényevő állatok trágyája (pl. nyúl, ló, csirke)
-
Fahamu kis mennyiségben
Mi nem kerülhet a komposztba?
-
Hús, hal, tejtermékek és zsiradékok
-
Főzőolaj, sütőzsiradék
-
Beteg, fertőzött növények részei
-
Virágzó gyomok vagy magot hozott gyomok
-
Vegyszerekkel kezelt, permetezett zöldségek és gyümölcsök
-
Festett, lakkozott vagy kezelt faanyag
-
Fényes, bevonatos vagy nyomtatott papír, műanyagok
-
Olajos örökzöldek és diólevelek nagy mennyiségben (ezt külön érdemes komposztálni, több idő a lebomlásuk)
-
Húsevő állatok ürüléke (kutya, macska)
-
Emberi ürülék és szennyvíziszap
Hogyan alakítsuk ki a jó komposztot?
A komposztálás akkor működik a legjobban, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. A különböző anyagokat érdemes rétegezve elhelyezni, hogy a nedves, nitrogénben gazdag „zöld” összetevők és a száraz, széntartalmú „barna” anyagok egyensúlyban legyenek. A nagyobb darabokat aprítsuk fel, mert így gyorsabban indul meg a lebomlás, és a végtermék is homogénebb lesz.
A megfelelő nedvesség és levegő
A bomlási folyamatnak nedvességre és oxigénre van szüksége. Ha túl száraz a komposzt, lassan indul be a lebomlás, ha túl nedves, akkor rothadás és kellemetlen szagok keletkezhetnek. Éppen ezért időnként ellenőrizzük a nedvességet, és ha kell, öntözzük meg, vagy adjunk hozzá száraz levelet és ágaprítékot. A levegőztetésről forgatással gondoskodhatunk, így a mikroorganizmusok számára ideális körülmények alakulnak ki.
Vegyszermentesség és biztonság
Fontos alapelv, hogy a komposztba csak vegyszermentes, természetes anyagok kerüljenek. A festett fa, a permetezett növényi részek vagy a műanyaggal szennyezett papír rontja a komposzt minőségét, és mérgező anyagokat juttathat a talajba. Ezért mindig figyeljünk oda, hogy valóban csak tiszta szerves hulladékot használjunk.
A kérdés, hogy mi kerülhet a komposztba, sokkal többről szól, mint a hulladék csökkentéséről. Ha tudatosan válogatunk, akkor értékes tápanyagokat juttatunk vissza a földbe, és hozzájárulunk a természet körforgásához. Amit bele lehet tenni, az gyorsítja a bomlást és gazdagítja a talajt, amit pedig jobb elkerülni, az fertőzést, kártevőket vagy szennyezést okozhat. Ha betartjuk az arányokat, gondoskodunk a megfelelő levegőzésről és nedvességről, akkor a komposzt a konyhai hulladék újrahasznosítását is segíti, illetve kertünk egyik legnagyobb kincsét is megteremti.