Házi sűrített tej készítése: természetes, tartós és adalékmentes megoldás otthonra

Miskolczi B. Dorina
2025. 08. 05. 11:38:54
Házi sűrített tej készítése: természetes, tartós és adalékmentes megoldás otthonra
Egyre többen keresik azokat az egyszerű, mégis hatékony módszereket, amelyekkel otthon is elkészíthetjük azokat az alapanyagokat, amiket korábban csak boltban vásároltunk meg.

Ez nemcsak az egészségünknek kedvez, hiszen így elkerülhetjük a különféle adalékanyagokat, tartósítószereket és mesterséges aromákat, de a környezetünket is óvjuk, hiszen kevesebb csomagolási hulladék keletkezik. Nem beszélve arról, hogy a házi megoldások gyakran olcsóbbak is. Az egyik ilyen sokoldalúan használható alapanyag, amelyet könnyedén el tudsz készíteni otthon is, a sűrített tej.

Mire használható a sűrített tej?

A sűrített tej házilag készítve ugyanolyan selymes, édes és gazdag ízű, és számos receptben felhasználható:

  • Sütemények és desszertek alapanyagaként (pl. sajttorta, túrós süti, karamellkrém, tejkaramella)

  • Kávé édesítésére, különösen vietnámi vagy thai jegeskávékhoz

  • Házi fagylalt készítéséhez, mivel krémessé és lágyabbá teszi az állagot

  • Krémek, pohárdesszertek, tiramisu vagy panna cotta készítéséhez

Ráadásul a sűrített tej hűtőben akár 6 hónapig is eláll, így ha marad egy kevés tej, amit már nem tudnál felhasználni időben, ezzel az egyszerű módszerrel tartósíthatod, és később újra előveheted, amikor szükséged van rá. Ezáltal maradékmentő megoldásként is tökéletes.

Csak két hozzávaló semmi más!

A házi sűrített tej készítése egyszerű és olcsó. Ráadásul nem kell hozzá semmilyen különleges összetevő: csupán tejre és cukorra van szükség.

Hozzávalók:

  • 500 ml tej (teljes tej vagy 2,8%-os is megfelelő, nem kell szuper zsírosnak lennie)

  • 150 g kristálycukor

Sűrített tej készítése lépésről lépésre

  1. Keverd össze a hozzávalókat
    Egy vastag aljú lábasba öntsd bele a tejet, és add hozzá a cukrot. Keverd el alaposan, majd tedd közepes lángra.

  2. Főzd lassan, türelemmel
    A keveréket folyamatosan kevergetve forrald fel, majd vedd lejjebb a hőt, és lassan főzd kb. 30-40 percig. Ez idő alatt a tej kb. felére be fog sűrűsödni, és kissé karamellizálódik a cukortól. Érdemes azért a lábas közelében maradni, mert ha nagyon magas hőfokon főzzük könnyen kifuthat. Inkább csak takarékon főzzük, éppenhogy gyöngyözzön a cukros tej és néha-néha kavargassunk rá.

  3. Figyelj az állagra
    Ha már sűrű, krémes állagot ér el (mint egy hígabb tejföl vagy egy híg joghurt), akkor kész. A sűrített tej hűlés közben még tovább fog sűrűsödni, ezért ne várd meg, hogy túl sűrű legyen a főzés végén.

  4. Szűrés és tárolás
    Ha apró tejfehérje-darabkák keletkeztek, szűrd le egy tiszta gézlapon vagy finom szűrőn keresztül. Ezután töltsd steril, tiszta üvegbe, és hagyd teljesen kihűlni, mielőtt hűtőbe tennéd.

Mennyi ideig áll el?

Lezárt, tiszta üvegben hűtve akár 6 hónapig is eltartható. Ha kisebb adagokat szeretnél, használhatsz több kis üveget is – így mindig csak annyit kell felbontanod, amennyit tényleg elhasználsz.

Tippek és trükkök

  • Ha barna cukorral készíted, kissé karamellesebb lesz az íze és sötétebb a színe remek kiegészítője lehet így őszies, fűszeres desszerteknek.

  • Ha vegán változatot szeretnél, növényi tejjel (pl. szójatej, zabtej, kókusztej) is elkészíthető, bár ezeknél a főzési idő és az eredmény kicsit eltérhet.

  • Ha gyorsabb megoldást keresel, por állagú tej és porcukor segítségével hidegen is kikeverhető sűrített tej helyettesítő (pl. 1 rész víz + 1 rész tejpor + ¾ rész porcukor), de a főzött változat ízében és állagában sokkal tartósabb és autentikusabb.

A sűrített tej házilag való elkészítése nemcsak egyszerű, hanem rendkívül hasznos is, ha szeretnél tudatosabban főzni, spórolni az élelmiszereken, elkerülni a felesleges csomagolást és adalékanyagokat, vagy ha szeretnél egy kicsit kreatívabban bánni a maradék tejjel.

Akár desszertbe, akár kávéba használod, garantáltan el fog fogyni és lehet, hogy többé nem is veszel boltit!

Tipp: Ha szívesen olvasnál további zero waste házi alapanyag-készítési ötletekről, maradékmentő praktikákról vagy természetes életmóddal kapcsolatos receptekről, iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

 

Kapcsolódó termékeink

Csatos üveg tároló 1 literes

1.590 Ft
Kívánságlistára teszem

Boroszilikát üveg tároló bambusz fedéllel 550 ml

2.290 Ft
Kívánságlistára teszem

Boroszilikát üveg tárolóedény bambusz fedéllel 1 l

2.890 Ft
Kívánságlistára teszem

Kapcsolódó tartalmak

Fermentált uborka télire: egészséges tartósítás csatos üvegben

Fermentált uborka télire: egészséges tartósítás csatos üvegben

A fermentálás nem új keletű módszer, sőt, az egyik legrégebbi természetes tartósítási forma, amit már évszázadok óta használnak világszerte. Napjainkban újra fénykorát éli, köszönhetően a bélflóra egészségére gyakorolt jótékony hatásainak és annak, hogy egyszerre környezetbarát, pénztárcakímélő és ízletes megoldást nyújt az élelmiszerek tartósítására.