Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zero waste útmutató kezdőknek - ezekkel a lépésekkel kezdj, ha sikert szeretnél elérni

Miskolczi B. Dorina - 2021. 11. 20. 15:18:18
Zero waste útmutató kezdőknek - ezekkel a lépésekkel kezdj, ha sikert szeretnél elérni
Szeretnél tenni a környezetért, de fogalmad sincs hogyan vágj bele? Kezdj ennél a cikknél és válassz ki egy neked tetsző zero waste kihívást.

Manapság lépten nyomon arról hallhatunk minden csatornán, hogyan okozza az emberiség a saját vesztét a túlfogyasztással, a károsanyag kibocsátással és a környezet gátlástalan kizsákmányolásával.

A negatív hangoknak azonban alulról szerveződő eredménye is van, hiszen te is itt vagy most és arról olvasol, hogyan csökkentheted a hulladéktermelésedet, hogy ha apró lépésekkel is, de beleszólhass ebbe az aggasztó folyamatba.

A technológia és az ipar fejlődésével fokozatosan kerültek be az életünkbe olyan termékek és szokások, amik nélkül ugyanolyan boldog és teljes életet tudnánk élni. A zero waste vagy low waste törekvések tulajdonképpen ebbe az egyszerűbb életmódba vezetnek minket vissza.

Sokan azért halogatják a hulladékmentesebb életmódra való áttérést, mert tartanak attól, hogy mennyi lemondással járhat az új szokások bevezetése. Nem fogok hazudni, biztosan lesznek olyan lépések, amit eleinte komfortzónán kívülinek élsz majd meg, azonban ahogy ezek teljesen beépülnek a rutinodba és természetessé válnak számodra, meg fogod tapasztalni, hogy mennyi előnnyel járt ezeknek az új szokásoknak a bevezetése és meghonosítása az életedben.

Ahhoz, hogy sikerélményeket érj el a környezettudatosabb életmódra áttérésben, fontos, hogy mindig egyszerre csak egy új szokást vezess be és amikor már kialakultak az ehhez kapcsolódó best practice-ek a családban és magabiztosak vagytok az adott területen, csak azután kezdjetek bele valami újba. Ez a sikerélmény ad majd nektek lendületet az újabb változtatásokhoz.

Fontos, hogy megtaláld a motivációdat, amiért az egészbe belekezdtél.

Vannak akiknél a fő motiváció a tenni akarás, így reagálnak a klímaszorongásra, amit a médiából érkező hírek váltanak ki bennük. Szeretnék, ha még életükben, gyerekeik és az unokáik életében is megmaradna az a gyönyörű és sokszínű környezet, amit ismernek.

Van akiket a lelkiismeretük hajt és nem szeretnének tovább asszisztálni az élővilág és saját embertársaik kihasználásához és vannak olyanok, akiket elsőként a környezettudatosabb életmód anyagi vonzata hajt, hiszen hosszú távon sokat lehet spórolni olyan szokásokkal és eszközökkel, amelyek a hulladék csökkentésére irányulnak.

Mindegy, hogy ezek közül mik a te motivációid, találd meg azt, ami a rosszabb napokon is át tud segíteni téged a nehézségeken, mert biztosan lesz olyan, hogy valami nem úgy sikerül ahogy eltervezted, esetleg beléd köt egy olyan ismerősöd, aki még nem áll készen arra, hogy változtasson. Ezekben a pillanatokban segíthet, ha felidézed magadban, hogy miért is csinálod ezt.

Sokat segíthet a közösség megtartó ereje. Csatlakozz facebook csoportokhoz vagy helyi öko körökhöz és beszélgess, találkozz hozzád hasonló gondolkodású emberekkel. Rengeteg inspirációt és támogatást kaphatsz ezeken a felületeken, ami segít majd a következő lépések megtervezésében és a tudatos vásárlói döntések meghozásában is.
 

Kezdj el rendet rakni


Ahogy elkezdesz egy új szokást bevezetni, párhuzamosan belevághatsz az otthonodban lévő tárgyak megvizsgálásába és kiválogatásába is.

Egy letisztult, felesleges holmiktól mentes lakótérben sokkal könnyebb gondolkodni és tervezni. A szelektálást pedig tulajdonképpen bármikor elkezdheted és ha meguntad abba is hagyhatod, pihentetheted, ha úgy érzed lelkileg elfáradtál a feladatban.

A rendrakásban segítségedre lehet Marie Kondo rendszere, aki a tárgyakhoz nem feltétlenül a praktikumuk alapján közelít, hanem aszerint, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk, ha a kezünkbe fogjuk. Ez az újfajta megközelítés rengeteg olyan családnak segített már rendet teremteni, akiket elborítottak a feleslegesen megvásárolt kacatok és a későbbiekben sokaknak segített elkerülni azt is, hogy újabb felesleges tárgyak kerüljenek be az életterükbe.

Marie Kondo rendrakás
 

Szelektálj megfelelően


A kiválogatott tárgyakat, ha még alkalmasak a használatra, add el, vagy add tovább adományboltokba vagy rászorulók részére.

A kidobásra ítélt tárgyakat pedig szelektáld megfelelően. Ebben az esetben nem csak a papír, műanyag, fém, üveg hulladékra gondolok. Nagyon sok egyéb eredetű hulladéknak is megvan a saját helye, ahol biztonságosan tudják kezelni. Ilyenek például a lejárt gyógyszerek és kiürült gyógyszeres tárolók, elemek, villanykörték és fénycsövek, akkumulátorok, elektronikai hulladékok, már nem hordható és használható ruhák és textíliák.

A rendrakás és a szelektálás folyamata hosszú idő, hiszen sok idő kellett ahhoz is, hogy a sok felesleges holmit felhalmozd.

Adj magadnak tehát időt és haladj itt is kisebb területekben. Például nézd át kezdésnek a konyha fiókokat vagy az előszobai fiókot és dobozokat, ami rengeteg kis felesleges kacatot szokott elnyelni.

Nekünk sokat segített, hogy az ilyen kisebb etapokban kiválogatott dolgoknak rendszeresítettünk egy nagyobb tárolót, amit az ajtó mellé helyeztünk úgy, hogy útban legyen. Mivel ilyenkor zavar minket a látványa, napokon belül elvisszük oda, ahová ezeket szántuk, így biztosan nem kerülnek vissza a régi helyükre sem.
 

Mielőtt új eszközöket szereznél be...


Tudom, hogy csábít a letisztult, designos otthon gondolata és az elhatározásod miatt, hogy mostantól jobban odafigyelsz a környezetedre már szinte elkezdett zavarni téged a műanyag tárolók és egyéb szintetikus anyagból készült eszközök látványa, de fontos, hogy mielőtt beszereznéd ezek környezettudatos alternatíváját használd el azt, amit már megvásároltál.

Ezzel környezettudatos termékeket értékesítő webáruház tulajdonosként pont magunk ellen beszélek, de mi a legnagyobb pazarlás, ha nem az, hogy teljesen használható dolgokat dobsz ki a kukába, azért, hogy újabbakat vegyél?

Amikor már látod, hogy hamarosan itt az ideje a cserének, érdemes előre beszerezni a környezettudatos alternatívát, így ha hirtelen szükséged lenne a háztartásodban az adott eszközre, nem fogsz elcsábulni a boltban, hogy újat vásárolj belőle, ameddig a zöld kistestvére megérkezik.

Használd el a vegyszereket is vagy ha a témában történő kutakodás után nem szeretnél tovább a saját háztartásodban ilyen szereket alkalmazni, ajándékozd el olyannak, aki a márkát szereti és használja és ezt követően kezd el használni a zöld tisztítószereidet.
 

Amit lehet készíts el otthon


Azon felül, hogy tudod mi kerül az általad elkészített tisztítószerekbe, kozmetikumokba és ételekbe, rengeteg csomagolási és egyéb hulladékot spórolhatsz meg, ha szánsz egy kis időt az otthoni elkészítésükre. A pozitív anyagi vonzatáról pedig még nem is beszéltünk.

Ahogy egyre jobban belejössz a zöld háztartásvezetésbe, látni fogod, hogy a rengeteg flakonos tisztítószert, ki tudod váltani pár alap vegyszerrel is.

Ha pedig többet főzöl otthon, az nem csak a pénztárcádnak tesz jót, hanem a kukád is sokkal később fog megtelni.
 

Próbáld megjavítani


Ma már sok termék konkrét élettartamra készül, és számos olyan eszköz van, amit nem éri meg megjavítani, ha elromlik.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy egy kört nem futhatsz az ügyben és nem érdeklődhetsz arról, hogy érdemes lenne megjavítani az elromlott tárgyat vagy sem.

Sokszor ez a lépés kimarad és a kukában landol az egyébként még értékes és kis befektetéssel újra használható eszközünk.

Mielőtt valamiből újat veszel, tehát próbáld azt megjavíttatni, ha pedig ez nem éri meg neked, vásárlás előtt alaposan járd körül a témát és tudatos vásárlói döntést hozz. Ebben rengeteg termékteszttel van segítségedre a Tudatos Vásárlók csapata.
 

Utasítsd vissza


Talán ez az egyik legegyszerűbb zero waste szokás, amit beépíthetsz a mindennapjaidba. Amikor elkezdesz rendet rakni az otthonodban, biztos vagyok benne, hogy sok olyan tárgyat fogsz találni, amik csak úgy beugrottak a táskádba, mert ingyen voltak.

Utasítsd vissza a műanyag szívószálakat és evőeszközöket, a repi ajándékokat, tesztereket, a névjegykártyákat és szórólapokat. A kínálatot a kereslet ösztönzi, vagyis a vásárlói döntések. Amennyiben a gyártók látják, hogy ezekre nincs igény, idővel kikopnak majd, ehhez pedig te is nap mint nap hozzájárulhatsz ezekkel az apró gesztusokkal.
 

Nem kell, hogy tökéletesen csináld


Szerintem a perfekcionizmus az emberek legnagyobb ellensége. Olyan élményektől, tapasztalatok szerzésétől foszt meg minket, amik minden esetben előremozdítanának minket a céljaink elérésében.

Így van ez a zero waste szokásokkal is. Én sokszor azt tapasztalom, hogy ha valaki megtudja, hogy próbálunk környezettudatosabban élni várja a pillanatot mikor “hibázunk”, hogy aztán jól az orrunk alá dörgölhesse.

A perfekcionizmus a külvilágnak szól. De te nem a külvilág miatt próbálsz zöldtudatosabb döntéseket hozni, hanem elsősorban magad miatt. Teljesen rendben van az, hogy néha gyorsétteremben eszel, hogy veszel egy műanyag palackos vizet, mert sehol sem tudod újratölteni a kulacsodat, ha gyógyszert szedsz, mert beteg vagy, ha egy bizonyos kozmetikumot vásárolsz, mert neked az vált be. Ez az életforma nem a szenvedésről szól, egy életünk van és azt éljük jól. Az a lényeg hogy te csinálod, törekszel, próbálkozol és erről példát vehet a többi ember is. :)

És most nézzünk meg pár hulladékmentesítő szokást, válaszd ki a számodra szimpatikusat és kezdj bele a megvalósításába. Ahhoz, hogy átláthatóbban és céltudatosan tudj haladni, az egyes területeket külön blogcikkekre osztottuk, amiket a lenti linkekre kattintva tudsz elérni:
 

1. Hulladékcsökkentés a konyhában
2. Kezdő lépések a fürdőszobában
3. Kezdő lépések a bevásárlásban és az utazás során

 

Bízunk benne, hogy ez a részletes blogbejegyzés segítségedre lesz abban, hogy elindulj a hulladékmentes életmód felé és sok hasznos tippet találtál a témában.

Nálunk is sok terméket megtalálhatsz, nézz körül bátran a webshopban. Ha tetszett a cikk megköszönjük, ha megosztod illetve követsz minket instagramon és facebookon is, ahol folyamatosan újabb és újabb praktikákat osztunk meg.

Ha pedig szeretnél az újdonságainkról időben értesülni iratkozz fel hírlevelünkre és töltsd le 120 pontos zero waster checklist-ünket további hulladékcsökkentő ötletekért.