Zero waste receptek

Készíts mediterrán fűszerkeveréket paradicsomhéjból
Miskolczi B. Dorina 2025. 08. 18. 15:48:49

Készíts mediterrán fűszerkeveréket paradicsomhéjból

Az augusztus a paradicsom befőzés időszaka is. A paradicsom szószok, ketchup, paradicsomlé készítés mellett sok "maradék" keletkezik a passzírozásból visszamaradt héj, mag és egyéb rostos anyagok formájában. Ne dobd a komposztra, mert nagyon finom, intenzív ízű mediterrán fűszerkeveréket is készíthetsz belőle, amit húsokhoz, szószokhoz és mindenféle olasz ihletésű receptbe használhatsz majd.
Kókusztej házilag: egyszerű és finom recept
Miskolczi B. Dorina 2025. 08. 18. 15:07:18

Kókusztej házilag: egyszerű és finom recept

Egyre többen keresnek alternatívát a tehéntej helyett, és a növényi italok között az egyik legkedveltebb a kókusztej házilag készítve. A házi kókusztej ízletes és krémes, ráadásul környezetbarátabb megoldás is, hiszen ha magad készíted el, csökkented a csomagolási hulladékot, és még pénzt is spórolsz.
Paradicsomszósz házilag: egyszerű recept tartósítási tippekkel
Miskolczi B. Dorina 2025. 08. 14. 16:53:44

Paradicsomszósz házilag: egyszerű recept tartósítási tippekkel

A paradicsomszósz házilag készítve finomabb és sokkal egészségesebb is, mint a bolti változatok. Nem kell hozzá semmilyen tartósítószer, mégis egész télen élvezheted a nyár ízeit, ha megfelelően készíted el és tartósítod. Egy házi paradicsomszósz tökéletes alap lehet tésztákhoz, pizzához, húsételekhez vagy akár levesekhez is. Az alábbi paradicsomszósz recept pofon egyszerű és tele van mediterrán ízekkel, így az olasz konyha kedvelői különösen szeretni fogják.
Házi sűrített tej készítése: természetes, tartós és adalékmentes megoldás otthonra
Miskolczi B. Dorina 2025. 08. 05. 11:38:54

Házi sűrített tej készítése: természetes, tartós és adalékmentes megoldás otthonra

Egyre többen keresik azokat az egyszerű, mégis hatékony módszereket, amelyekkel otthon is elkészíthetjük azokat az alapanyagokat, amiket korábban csak boltban vásároltunk meg.
Fermentált uborka télire: egészséges tartósítás csatos üvegben
Miskolczi B. Dorina 2025. 08. 04. 17:29:16

Fermentált uborka télire: egészséges tartósítás csatos üvegben

A fermentálás nem új keletű módszer, sőt, az egyik legrégebbi természetes tartósítási forma, amit már évszázadok óta használnak világszerte. Napjainkban újra fénykorát éli, köszönhetően a bélflóra egészségére gyakorolt jótékony hatásainak és annak, hogy egyszerre környezetbarát, pénztárcakímélő és ízletes megoldást nyújt az élelmiszerek tartósítására. 
Vizes kifli recept: készítsd el otthon!
Miskolczi B. Dorina 2025. 05. 22. 11:03:43

Vizes kifli recept: készítsd el otthon!

Ha te is azok közé tartozol, akik reggelente a pékség illatára kelnének, de inkább otthon készítenék el a saját pékárujukat, akkor ezt a házi kifli receptet neked találták ki! A vizes kifli igazi klasszikus: ropogós héj, puha belső, egyszerű hozzávalók – és ha jól tárolod, még napok múlva is friss marad.
Így segít a menütervezés: több idő, kevesebb stressz és kevesebb kidobott étel
Miskolczi B. Dorina 2025. 04. 24. 19:39:22

Így segít a menütervezés: több idő, kevesebb stressz és kevesebb kidobott étel

Emlékszem, amikor először próbáltam menüt tervezni, pontosan 12 percig tartott a lelkesedésem. Leültem a konyhaasztalhoz egy üres jegyzetfüzettel, meg egy bögre teával, és azt gondoltam, hogy innentől minden sokkal szervezettebb lesz. Aztán rájöttem, hogy fogalmam sincs, mit főznék jövő csütörtökön.
Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből
Miskolczi B. Dorina 2025. 02. 07. 17:38:00

Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből

A házilag készített kovászos kenyér igényel egy kis logisztikát, hiszen már az előző este meg kell etetni a felhasználni kívánt kovászt, majd az összeállítás után hajtogatni, keleszteni kell és utána még legalább 12-18 órát pihentetjük a hűtőben, mire eljutnánk a sütésig. 

A türelem azonban nagyon finom ropogós héjú és gazdag ízvilágú kovászos kenyeret terem, amit akár sima finomliszt és rétesliszt keverékéből is elkészíthetünk, nem muszáj rögtön a nehezebben beszerezhető lisztfélékkel próbálkoznunk. Persze, ha valaki beleszeret a kovászolásba, szinte biztos, hogy rövid időn belül új recepteket is ki fog próbálni más lisztekkel, hajtogatási módszerekkel.

Nápolyi pizzatészta recept: a hosszú kelesztéstől lesz igazán bubis a széle
Miskolczi B. Dorina 2025. 01. 24. 10:51:41

Nápolyi pizzatészta recept: a hosszú kelesztéstől lesz igazán bubis a széle

Ahány ház, annyiféle házi pizza készül az otthonokban. Valaki a klasszikus magyar tepsis, magas pizzát szereti, valaki pedig él-hal a vékony tésztájú, ropogós szélű nápolyi pizzáért.
Kovász készítése házilag: Lépésről lépésre útmutató kezdőknek
Miskolczi B. Dorina 2025. 01. 10. 15:00:30

Kovász készítése házilag: Lépésről lépésre útmutató kezdőknek

Ha szeretnél igazán ízletes és természetes kenyereket sütni, a vadkovász a tökéletes kiindulópont. Ez az élő élesztőkultúra nemcsak különleges ízt és textúrát ad a kenyérnek, hanem egészségesebb alternatívát is nyújt a bolti élesztőhöz képest. Az elkészítése egyszerű, de türelmet és gondoskodást igényel. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetsz vadkovászt otthon.