Dönts a sütik engedélyezéséről

A minőségibb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) használunk az oldalon.

Egyes sütik nélkül nem tudna megfelelően működni az oldal, ezért a működésüket kötelezővé tettük, míg más sütik elfogadása opcionális, de segít nekünk olyan felületet kialakítani, amin Te is könnyebben és szívesebben böngészel, illetve segít abban, hogy a számodra is releváns ajánlatokkal tudjunk szolgálni a hirdetési felületeken.

Ezek működését megszabhatod. Amennyiben mindegyik működését el szeretnéd fogadni, kattints az elfogadom gombra.

Maradékmentés a konyhában: Aquafaba

2024. 05. 27. 14:08:30 Miskolczi B. Dorina
Maradékmentés a konyhában: Aquafaba
Az aquafaba egy viszonylag új, de egyre népszerűbb konyhai alapanyag, amelyet a csicseriborsó vagy más hüvelyesek főzővizéből nyernek.Az aquafaba gazdag keményítőkben és fehérjékben, amelyeknek köszönhetően hasonló tulajdonságokkal bír, mint a tojásfehérje, így kíváló helyettesítővé válik a Zero waste konyhában.

Milyen tulajdonságait használhatod ki az aquafabának?

Jó habképző

Az aquafaba felverhető, akárcsak a tojásfehérje, így habcsókok, habok, habos sütemények és mousse-ok készítésére is alkalmas.

Kiváló emulgeáló

Képes olaj és víz alapú összetevőket stabil emulzióban tartani, ezért használható vegán majonéz készítéséhez.

Szuper jó sűrítő

Krémes állagúvá teheti a leveseket, szószokat és desszerteket is. 

Hogyan készül az aquafaba?

Az aquafabát leggyakrabban konzerv csicseriborsóból nyerik, de házilag is előállítható, ha csicseriborsót főzöl. Bevallom mi a konzerv változatot részesítjük előnyben, hogy spóroljunk kicsit a csicseriborsó hosszú főzési idején.

A kész főtt csicseriborsót felhasználhatod salátákba, de kitűnő fasírt is készíthető belőle, ami vegán hamburgerbe is isteni.

Ha száraz hozzávalókból szeretnél aqufabához jutni a következő lépéseket kell tenned:

1.  Áztasd be a csicseriborsót hideg vízbe legalább egy éjszakára.
2. Másnap öntsd le az áztatóvizet, és friss vízben főzd a csicseriborsót addig, amíg teljesen megpuhul (kb. 1-2 óra).
3. A főzővizet szűrd le, majd hagyd kihűlni. Ez a folyadék az értékes aquafabád, amit számos módon felhasználhatsz a konyhában, így vétek lenne a lefolyóba önteni.

Mire használható az aquafaba?

Az aquafaba számos receptben helyettesítheti a tojást vagy a tojásfehérjét, különösen a vegán és tojásallergiás étrendet követők számára. 

A teljesség igénye nélkül hoztunk néhány példát:

Habcsók

Az aquafaba felverhető habcsók készítéséhez, amely hasonlóan működik, mint a tojásfehérjéből készült változat.

Vegán Majonéz

Készíthetsz belőle vegán majonézt, amely selymes és krémes lesz. A vegán majonézhez tojás helyett kb 200 ml aquafabára lesz szükséged, illetve 1 evőkanál főtt csicseriborsóra, ami segít kicsit sűrűbb állagúvá varázsolni és egy kis színt adni a majonézednek. Minden más hozzávaló megegyezik ez eredeti tojásos recepttel (olaj, mustár, citromlé vagy ecet, só)

Tojásmentes desszertek

Kiváló alapanyag lehet mousse-ok, pudingok, sütemények és palacsinták készítéséhez. Tipikusan azokban a receptekben jó alternatíva, ahol tojás fehérjére van szükség a lágyabb, levegősebb állag eléréséhez.

Az aquafaba fogyasztás jótékony hatásai

Az aquafaba nemcsak sokoldalú, hanem egészséges is. Nem tartalmaz koleszterint, és alacsony kalóriatartalmú, emellett pedig rostokban és fehérjékben gazdag. Mindezek mellett vegán alapanyag is, így széles körben használható különféle étrendi preferenciákhoz.

Hamarosan még több aquafaba felhasználásával készült receptet hozunk. Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy mindig értesülj a legfrissebb cikkeinkről és fenntartható otthon praktikáinkról!

 

Kapcsolódó cikkek: