Vizes kifli recept: készítsd el otthon!

Miskolczi B. Dorina
2025. 05. 22. 11:03:43
Vizes kifli recept: készítsd el otthon!
Ha te is azok közé tartozol, akik reggelente a pékség illatára kelnének, de inkább otthon készítenék el a saját pékárujukat, akkor ezt a házi kifli receptet neked találták ki! A vizes kifli igazi klasszikus: ropogós héj, puha belső, egyszerű hozzávalók – és ha jól tárolod, még napok múlva is friss marad.

Miért „vizes” kifli?

A neve onnan ered, hogy a sütés előtt vízzel kell megkenni, ez adja a jellegzetes fényes, ropogós héját. Nem kell hozzá tej, tojás, semmi flanc – csak víz, liszt, élesztő, só és egy kevés olaj.

Hozzávalók (8 közepes kiflihez)

  • 500 g BL55 búzafinomliszt

  • 300 ml langyos víz

  • 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)

  • 1,5 teáskanál só

  • 2 evőkanál étolaj

  • víz a megkenéshez

Így készül a házi kifli

1. Az élesztő felfuttatása

A langyos vízbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy csipet cukrot (ha használsz) és hagyd pár percig állni, míg szépen felfut.

2. A tészta összeállítása

A lisztet és a sót keverd össze egy nagy tálban. Öntsd hozzá az élesztős vizet, majd az olajat, és alaposan gyúrd össze. Addig dolgozd, míg sima, rugalmas tésztát kapsz.

3. Kelesztés

Takarva, meleg helyen keleszd a tésztát kb. 45–60 percig, amíg duplájára nem nő.

4. Kiflik formázása

Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Gömbölyítsd fel, majd egyesével nyújtsd ki őket háromszög alakúra, mint egy pizzaszelet. A széles végüktől indulva szorosan tekerd fel őket a csúcsuk felé. Ha kifli ívet szeretnél, kissé hajlítsd be a két végét kifli formára.

5. Második kelesztés

Helyezd a kifliket sütőpapíros tepsire, takard le, és hagyd őket kelni még 20 percig.

6. Vizes kenés, sütés

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés). Kend meg a kifliket bőven vízzel, ez adja a ropogós héjat. Süsd őket 20–25 percig, míg szépen megpirulnak.

Hogyan tárold a kész kifliket?

Mielőtt bármilyen tárolóba beletennéd őket (már ha maradnak:D) várd meg amíg teljesen kihűlnek a kiflik. Nehogy a kicsapódó pára miatt penészedésnek induljanak a remekművek. Ezt követően tárolhatod őket egy egyszerű jénai edényben vagy frissentartó kenyeres zsákban is.

Én szoktam készíteni SOS kiflit is. Ilyenkor nagyobb adagot készítek és a felét jól záródó tasakban lefagyasztom. Így amikor elfogy itthon a kenyér, kifli, de nincs kedvem sütni csak előkapom a fagyasztóból az SOS adagot, pár percre berakom a sütőbe és olyan, mintha frissen sült pékárut ennénk. Belül puha, kívül ropogós.

Kapcsolódó tartalmak

Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből

Házi kovászos kenyér recept fehér lisztből

A házilag készített kovászos kenyér igényel egy kis logisztikát, hiszen már az előző este meg kell etetni a felhasználni kívánt kovászt, majd az összeállítás után hajtogatni, keleszteni kell és utána még legalább 12-18 órát pihentetjük a hűtőben, mire eljutnánk a sütésig. 

A türelem azonban nagyon finom ropogós héjú és gazdag ízvilágú kovászos kenyeret terem, amit akár sima finomliszt és rétesliszt keverékéből is elkészíthetünk, nem muszáj rögtön a nehezebben beszerezhető lisztfélékkel próbálkoznunk. Persze, ha valaki beleszeret a kovászolásba, szinte biztos, hogy rövid időn belül új recepteket is ki fog próbálni más lisztekkel, hajtogatási módszerekkel.

Kovász készítése házilag: Lépésről lépésre útmutató kezdőknek

Kovász készítése házilag: Lépésről lépésre útmutató kezdőknek

Ha szeretnél igazán ízletes és természetes kenyereket sütni, a vadkovász a tökéletes kiindulópont. Ez az élő élesztőkultúra nemcsak különleges ízt és textúrát ad a kenyérnek, hanem egészségesebb alternatívát is nyújt a bolti élesztőhöz képest. Az elkészítése egyszerű, de türelmet és gondoskodást igényel. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetsz vadkovászt otthon.