Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szódabikarbónás karácsonyfadísz recept: gyerekekkel is szuper elkészíteni

2023. 11. 29. 13:41:14 Miskolczi B. Dorina
Szódabikarbónás karácsonyfadísz recept: gyerekekkel is szuper elkészíteni
Nehezen tudnék találni egy olyan területet az otthonunkban, ahol még valamilyen formában nem használtam fel a szódabikarbónát. Itt a blogban is rendre felbukkan minden zero waste tisztítószer receptben.

Készíthetsz belőle súrolószert, mosogatógép port, adhatod mosáshoz, szuper szagtalanításra és bizony az egyik legeslegjobb karácsonyi programnak is elmaradhatatlan hozzávalója. A vakítóan fehér szódabikarbónás karácsonyfadíszek szinte minden háztartásban felbukkannak az adventi időszakban, gyerekekkel pedig abszolút kihagyhatatlan program.

Szódabikarbónás karácsonyfadísz hozzávalók

Egyéb választható hozzávalók

 

  • 100% természetes illóolaj az illatosításhoz (pl narancs illóolaj) vagy, ha nem szeretnél teljesen fehér díszeket, akkor később fahéjat is keverhetsz a masszába. A fahéjtól krémszínűvé válik a gyurma és kellemes fűszeres illatot áraszt majd magából.
  • Szívószál, hústű vagy hurkapálca a kiszúráshoz, ha szalagot akarsz rá kötni szalag a felakasztáshoz.
  • Ha rusztikus eredményt szeretnél használj natúr lenzsinórt vagy színes változatot. díszítéshez sütipecsét, termések, csipke, fenyőág, amikkel lenyomatot tudsz készíteni a gyurma felületére

Szódabikarbónás gyurma elkészítése

Egy edényben keverd össze először a száraz alapanyagokat majd öntsd hozzá a vizet és keverd csomómentesre.

szódabikarbóna gyurma recept

Ha egyneművé vált a folyadék alacsony lángon kezd el összemelegíteni a gyurmát. Nem javaslom, hogy ezt a részét elsiesd és magasabb fokozatra kapcsolj, mert könnyen leéghet a masszád a kukoricakeményítő miatt.

Ahogy a gyurma melegszik elkezd fokozatosan összesűrűsödni még végül egy ragacsos, a krumplipürénél egy kicsit keményebb masszává nem alakul.

szódabikarbóna karácsonyfadísz recept

Ekkor kapcsold le a főzőlapot és az edényből tedd át a gyurmát egy jól zárható tálba, hogy ki tudjon hűlni. Ez lehet egy sima műanyag edény is vagy egy fedeles jénai tál. A lényeg, hogy ne érje levegő, mert hamar ki tud száradni és később nem lesz nyújtható. Szobahőmérsékleten hagyd kihűlni, kb 4-5 óra kell hozzá.

szódabikarbóna dísz készítése

Ezt követően ki tudod majd nyújtani, én a kb 5 mm-es vastagságot ajánlom, mivel a nagyon vékony díszek könnyen törhetnek.

Amennyiben szeretnél a gyurma díszek felületére is mintát most nyomkodd bele a fenyőágakat, csipkét vagy a szilikon formázókat és csak ezt követően szaggasd ki a gyurmát.

Ha nem szeretnéd rögtön felhasználni az összeset, hűtőben tárolva 1-2 hétig eláll, így akár többször is gyurmázhattok a gyerekekkel és egyszerre nagyobb mennyiséget is le tudsz főzni belőle.

Ha fel szeretnéd függeszteni a díszeket, ne felejts el lyukakat szaggatni rájuk.

A gyurmadíszeket nem kell hőkezelni. Szobahőmérsékleten 1-3 nap alatt a vastagságuktól függően gyönyörűen meg fognak száradni. Érdemes reggel és este fordítani rajtuk egyet, hogy egyenletesen száradhassanak és ne kunkorodjon fel a szélük.

Próbáld ki bátran a szódabikarbónás karácsonyfadíszt, hidd el, még a legnagyobb Grincsek is élvezik az ezzel való pepecselést! ;)