Vélemények
Leírás és Paraméterek
Közepes méretű levélrózsát fejleszt, felálló levelekkel. A levél lekerekített, enyhén hólyagos, rendkívül haragos zöld, magas klorofil tartalommal. Biztonságosan áttelel, ezért őszi vetésre is ideális. Az ősszel vetett spenót tavasz végén felmagzik, ekkor vetőmagot is foghatunk belőle. A nagy meleget nem bírja, 20 °C-os hőmérséklet fölött, vagy 15-16 órás megvilágítás hatására magszárat fejleszt, ekkor levele már nem szedhető.
A biogazdálkodás legfőbb helykitöltő növénye. Köztes növényként is termeszthető.
A spenót rövid tenyészideje lehetőséget ad az elővetemények termesztésére és az utó hasznosításra, így a korán lekerülő spenót után vethetünk rövid tenyészidejű sárgarépát, ültethetünk kései káposztaféléket, babot, őszi és téli retket, másodvetésű uborkát. Az őszi vetés előtt termeszthető borsó, korai burgonya, korai káposztafélék, rövid tenyészidejű sárgarépa és petrezselyem, hónapos retek, fejes saláta, uborka, cékla.
Friss fogyasztásra és mélyhűtésre alkalmas. Salátának, levesnek és főzeléknek is kiváló.
Spenót termesztése kiskertben
Vetés: tavasszal március-áprilisban és ősszel augusztustól szeptemberig, 25cm sortávolságra, ajánlott tőtávolság 3-5 cm.
Vetésmélység 2 cm.
Csírázása néhány fokkal a fagypont felett, már 3-4 °C-on megindul, 18-20 °C-on néhány nap alatt lejátszódik. Növekedése számára az optimális hőmérsékleti érték 15-16 °C körül van. Optimális csírázási hőmérséklet 10-20°C.
Szedés: tavaszi vetésnél május és június hónapban, őszi vetésnél októbertől áprilisig folyamatosan, ahogy az idő engedi. Hosszan tartó fagyok esetén érdemes takarni.
A tasak tartalma cca. 15 folyóméter vetésére elegendő.