Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ne a kukába dobd! Használt ruha átvétel az egész országban!

Miskolczi B. Dorina - 2022. 03. 31. 18:44:11
Ne a kukába dobd! Használt ruha átvétel az egész országban!
Átválogattad a ruhatáradat és most nem tudod mihez kezdj a megunt darabokkal? Vagy még előtted áll ez a feladat és szeretnéd hatékonyan csinálni? Olvasd el cikkünket kedvcsinálóként! :)

A tavasz nem csak a természet megújulásának időszaka. Általában az új évszak beköszöntével a gardróbunk is teljes átalakuláson esik át. Az évszakváltás ugyanis remek apropója a megunt, már nem használt vagy tönkrement ruháink átválogatásának is, amit érdemes legalább évi egy két alkalommal meglépnünk, ha szeretnénk megőrizni a rendet a szekrényünkben.

Légy magaddal kíméletlenül őszinte

A ruhadarabok szelektálása egyesek számára nagyon egyszerű rutinfeladat, míg mások vért izzadva válnak meg még azoktól a ruháktól is, amiket évek óta nem hordtak, sőt nagy eséllyel nem is tudtak a létezésükről. Amikor azonban újra szembejön velük jöhetnek a kifogások, de légy magaddal őszinte és ne dőlj be ezeknek, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Valóban szükségem van erre a ruhára?
  • Fel fogom még venni?
  • Jól érzem magam benne?
  • Jó még rám egyáltalán?
  • Csak azért tartogatom, mert sajnálom a pénzt, amit kidobtam rá?

Ha ezeket a kérdéseket őszintén megválaszolod magadnak könnyebb lesz búcsút inteni azoknak a textileknek, amik évek óta túszul ejtik a helyet a szekrényedben. :)

Amennyiben még a kérdések megválaszolása után is bizonytalan lennél próbáld is fel a kérdéses ruhaneműt és a tükör előtt gondold át, hogy milyen érzéseket kelt benned a viselése. Ha ezek az érzések nem pozitívak ezer százalék, hogy nem fogod felvenni sohasem és jobb helyet kell keresned neki.

Csoportosítsd a kiselejtezett ruhákat

Megvan a kupacod, amitől szeretnél megválni. Most válogasd szét őket!

A jó állapotú ruhákat tedd az adomány kupacba, a már nem hordható darabokat pedig egy külön szekcióba.

Te vagy a világ legtürelmesebb embere? Szuper, akkor a jó állapotú darabokat akár meg is hirdetheted eladásra, de számolj azzal az idővel, amit az eladással kapcsolatos egyeztetéssel kell majd eltöltened. Ha ezzel nem szeretnél foglalkozni, akkor pedig számos lehetőséged van arra, hogy ingyenesen megszabadulj tőlük és olyan helyre kerüljenek, ahol még hasznát veszik változatlan formában.

Ezeket a darabokat leadhatod cseritikben, különböző non profit szervezeteknél, de akár a környékeden működő védőnői szolgálatot is megkérdezheted, hogy tudnak-e olyan családról, akik hasznát veszik a ruhacsomagodnak.

Ha már hordhatatlan: jó megoldás a használt ruha átvétel

Magyarországon a textrade kft. foglalkozik használt ruha átvétellel. Éves szinten kb 5000 tonna használt ruhát gyűjtenek be és országosan több, mint 1000 konténert helyeztek ki ebből a célból.

A gyűjtő konténerekben egyébként jó minőségű ruhákat is leadhatsz, ha más módon nem tudtál túladni rajta, hiszen a begyűjtött ruhákat átválogatják és kb 60-65%-át újrahasználják (tovább értékesítik változatlan formában). A fennmaradó 35-40%-ot pedig újrahasznosítják géprongyként és a textiliparban.

Ha kíváncsi vagy, hogy a közeledben hol találhatsz használt ruha konténert, a textrade honlapján letöltheted a mindig aktuális listát.