Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Luffatök termesztése - készíts mosogatószivacsot házilag

Miskolczi B. Dorina - 2022. 04. 12. 00:00:00
Luffatök termesztése - készíts mosogatószivacsot házilag

Az egyik legjobb hulladékmentes alternatíva a műanyag mosogatószivacsokra a luffa szivacs, amit a luffatök kiszárított terméséből készítenek. Szerencsére a luffatök nem egy nagy igényű növény és sok helyet sem foglal el, így akár a balkonon is megpróbálkozhatsz a termesztésével, hiszen futónövény lévén inkább felfelé terjeszkedik.

Így nevelj luffatököt akár az erkélyeden is

Ha a luffatök az erkélyen kap majd helyet ültesd 1-2 centiméter mélyre egy nagyobb dézsába, mert nagy gyökérzetet fejleszt a növekedése során. De a talajmenti fagyok elmúlásával (május közepe) megpróbálkozhatsz fészekbe, szabadföldbe vetni csakúgy, mint ahogy azt a többi tökfélével is szokás. Mindkét esetben fontos, hogy előre gondolj az erős támaszték biztosítására (1,5-2m), amire fel tud kúszni a növény és elbírja a hosszúkás terméseket (futtató rács vagy akár kerítés, pergola). Egy tő luffatök 5 méter hosszúra is megnőhet, így fontos, hogy a támasztékon megfelelően irányítani tudd az útját.

Hogyan szedjem le a luffatök héját?

A tököket még a fagyok előtt le kell szedni a kocsánnyal együtt és szellős helyen, felfüggesztve kiszárítani. Teljes száradás után ahhoz, hogy a luffatök héját könnyen le tudd fejteni 2-3 órára érdemes vízbe áztatni.

A belső szivacsos részt szabadítsd meg a magoktól - ezeket szárítsd ki alaposan és tedd el a következő évre - majd találj egy jól szellőző helyet a szivacsoknak és szárítsd meg őket újra.

Luffatök szivacs fehérítése

Ezek a luffa szivacsok talán nem lesznek olyan világos színűek, mint a bolti társaik, ha neked ez problémát jelent csak áztasdt be őket pár órára nátrium-perkarbonátos vízbe és ezt követően vágd megfelelő méretűre majd szárítsd meg őket alaposan, hogy elkerüld a penész megjelenését.

Mi legyen azokkal a tökökkel, amik nem értek be az első fagyokig?

Megpróbálkozhatsz a benti utóérleléssel is, de az a tapasztalatunk, hogy a nagyon fiatal termésekkel ez ritkán hoz sikert. A legjobb megoldás az, ha segítesz a növénynek a legéleterősebb termések nevelésére koncentrálni úgy, hogy a zsenge tököket, amik már biztosan nem érnének be októberig levágod a növényről.

Ezek a kis tököcskék ugyanúgy fogyaszthatóak és elkészíthetőek mint a többi tökféle, így semmi sem vész kárba. ;)

Mire használhatóak a kiszárított luffatökök?

Egyrészt nagyon hatékony mosogatószivacsként, mivel hasonlóan jól habzik és tartja meg magában a mosogatószert, mint a hagyományos műanyag szivacsok. Másrészt pedig tökéletes kiegészítő a fürdőszobában is. Ugyan a víz hatására a luffa szivacs megpuhul, de ilyen formában is nagyon jó bőrradírozó és jó növényi alternatíva a tengeri szivacs és műanyag fürdőeszközök kiváltására.

Nekem nem sikerült, mi lehetett a probléma?

Próbálkoztál már luffatök neveléssel, de nem lettél luffa szivacs nagyhatalom? :) A luffatök szereti a napos helyeket, de ha cserépben vagy dézsában neveled nagyon gyorsan kiszáradhat a földje. Ügyelj rá, hogy mindig elegendő vizet kapjon és inkább a reggeli és esti órákban locsold a növényt.

műanyagmentes szivacs mosogatáshoz

Ha egyáltalán nem érlelt termést a növényed lehet a beporzással volt a probléma. Mi ezt a részét nem bízzuk soha a véletlenre. Ahogy megjelennek a virágok egy kis fülpiszkálóval teremtőt játszunk és kicsit besegítünk a zümiknek a beporzásban.

 

Egy biztos, ha az adott évben nem sikerül, nem szabad egy próbálkozás után feladni, hiszen a veteményesben is időjárástól függően vannak olyan évek, amikor egy növény jó termést ad és van úgy, hogy bár ugyanazt a törődést adtad neki, mint az előző szezonban mégsem lesz olyan életerős, mint korábban. Nem szabad feladni, a kertészkedés nagyon érdekes és tanulságos kikapcsolódás még akkor is, ha az éppen pár négyzetméteren, egy balkonon vagy az ablakpárkányon zajlik! :)