Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Készíts gépi mosogatószert 3 összetevőből

Miskolczi B. Dorina - 2022. 02. 07. 14:32:23
Készíts gépi mosogatószert 3 összetevőből
Ha lecserélnéd a hagyományos mosogatógép tablettádat egy hulladékmentesebb alternatívára, próbáld ki ezt a receptet.

Nehéz olyan bolti mosogatótablettát találni, ami a zero waste törekvéseinknek is eleget tesz. Ha összetevőiben meg is felelne, a csomagolása miatt nem szívesen vennénk meg és ugyanígy fordítva. 

Ha szeretnéd lecserélni a mosogatógép tablettákat hulladékszegény alternatívára, otthon is elkészítheted a saját gépi mosogató porodat vagy tablettáidat mosószódából, nátrium-perkarbonátból és citromsavból.

A mosószóda segít feloldani a zsíros szennyeződéseket és lágyítja a vizet, a nátrium-perkarbonát vízzel érintkezve oxigént szabadít fel, ami szintén segít az ételmaradékok fellazításában, illetve a foltok (pl kávé, tea) eltűntetésében, a citromsav pedig csillogóvá varázsolja az edényeket és karbantartja a gépet is.
 

Házi mosogatógép por/tabletta receptje


240 g mosószóda
120 g nátrium-perkarbonát
60 g citromsav

Használhatod por formában is, egy jól zárható üvegben tárolva. Ebben az esetben kb. 2 evőkanállal érdemes a mosogatógépbe tenni, közvetlenül a program elindítása előtt.

Készíthetsz belőle kapszulákat is. Ekkor adj a keverékhez 10 csepp illóolajat, illetve annyi vizet, amivel gyúrható állagúvá válik a keverék (nagyon kevés is elég). Kicsit pezsegni fog. Kanalazd szilikon formákba és jól nyomkodd le, hogy minél tömörebb formákat kapj. Várj egy éjszakát, hogy teljesen megszáradjon és szedd át egy jól záródó tárolóba.

Jobban “morzsál” mint a bolti mosogatógép tabletták, cserébe megspórolod vele a nem szelektálható műanyag csomagolást és a felesleges, egészségre és természetre káros adalékanyagokat.

A koszosabb, például sültes edényeket érdemesebb előáztatni a tökéletes végeredmény érdekében, ha pedig a vízkeménység miatt kicsit opálosabbnak látod a poharakat mosogatás után, egy plusz teáskanálnyi citromsav a következő mosogatáshoz csodákra képes.