Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így csökkentsd a hűtés és klimatizálás költségeit

Miskolczi B. Dorina - 2022. 07. 15. 15:20:14
Így csökkentsd a hűtés és klimatizálás költségeit
A rezsiár emelés így vagy úgy mindenkit érint. Az árnövekedéssel minden megspórolt forint számít. Ebben a cikkben a hűtés és klimatizálás költségeinek csökkentéséhez adunk tippeket.

Használj redőnyt, vastag sötétítő függönyt

Nappal húzd le a redőnyt vagy a sötétítőket, ez bizonyos fokig megakadályozza a szoba gyors felmelegedését.

Éjszaka és reggel szellőztess

A napközbeni szellőztetéssel csak a meleget engeded be a szobába, a levegő nem fog jobban felfrissülni. Inkább várd meg az éjszakát és a reggelt és csinálj kereszthuzatot, hogy a hűvösebb levegő pár fokkal csökkenteni tudja a benti hőmérsékletet.

Klíma helyett térj át alternatív hűtési módszerekre

Vegyél egy hideg lábfürdőt, teríts a nyakadba hideg vizes törölközőt vagy vegyél a nap során pár alkalommal rövid, maximum 1-2 perces hideg vizes frissítő zuhanyokat. Ezek segítenek kicsit lehűlni és kevesebb energiát igényelnek, mintha egész nap csúcsra járatod a légkondit.

Tartsd távol a hűtőt a tűzhelytől

Tervezd úgy a konyhádat, hogy a hűtőszekrény minél távolabb legyen a hőt leadó berendezésektől. Fontos, hogy ne told teljesen a falra a hűtőt. Ezen kívül rendszeresen tisztítsd a hűtő hátulját is és szabadítsd meg a rácsot a rátelepedő portól.

Fagyasztás helyett tartósíts, aszalj vásárolj konzerveket

Egy esetleges áramkimaradásnál egyébként is fájó pont tud lenni, ha leolvad a fagyasztó a benne lévő ételekkel, de ezek mellett még a fogyasztást is meg tudja dobni egy plusz fagyasztószekrény. Jobban jársz, ha más bevált tartósítási módszereket vetsz be, mint a befőzés, aszalás vagy a konzervek vásárlása a mirelit termékek helyett.

Használj megfelelő méretű hűtőt és fagyasztót

Ha túl nagy a hűtőd és a fagyasztód és sokkal kevesebb mennyiségű ételt tárolsz benne, mint ami indokolt lenne érdemes megfontolni, hogy beszerezz egy kisebb darabot, aminek a fogyasztása is sokkal kevesebb.

Ellenőrizd a tömítéseket

Ha a gumitömítések már elöregedtek vannak olyan modellek, amiken olcsón cserélhetőek. Ha ez nem megoldható érdemes megfontolni egy új, energiatakarékos készülék beszerezését.

Ne tegyél meleg ételt a hűtőbe

Mindig várd meg, hogy az étel szoba hőmérsékletűre hűljön mielőtt a hűtőbe teszed, mert sokkal nagyobb energiát igényel a még meleg étel lehűtése.

Te milyen módszereket vetsz be az otthonod hűtésére és az élelmiszereid tárolására? Oszd meg velünk facebookon vagy instagramon. 

A következő részben a bevásárlással és főzéssel kapcsolatos spórolós praktikáinkat osztjuk meg.