Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezeket az Öko címkéket keresd a termékeken

Miskolczi B. Dorina - 2022. 03. 02. 15:47:37
Ezeket az Öko címkéket keresd a termékeken
Te tudod, hogy melyek azok a környezetvédelemmel kapcsolatos védjegyek, amelyek jelölését érdemes keresni a termékek csomagolásán? Összegyűjtöttünk párat segítségképp.

Ma már egyre több cég próbál úgy vásárlókat szerezni, hogy termékeit hamisan Öko, bio, zöld megjelölésekkel látja el és a “zöldrefestés” eszközével él.

Vásárlóként sokszor nehéz nem bedőlni ezeknek a címkéknek, de sokat tehetünk ellene, ha a termékeken a lent felsorolt jelöléseket keressük.

EU Ecolabel

Azok a termékek, amelyek bizonyítottan kedvezőbb hatást, kisebb környezeti terhelést jelentenek a természetnek más hasonló típusú és rendeltetési célú termékkel szemben EU Ecolabel védjegyet kaphatnak.

Így például csökkentett károsanyaggal készülnek vagy egyáltalán nem tartalmaznak a környezetre káros összetevőket, csomagolásuk újrahasznosított vagy újratölthető.

A védjegy segítségével piaci előnyben részesülhetnek azok a gyártók, akik kifejezett figyelmet szentelnek a környezetbarát termékek előállításának.

Ezt a logót számos terméken találhatod meg: a tisztítószereken, a lakberendezési termékeken, ruhákon, irodai felszereléseknél stb.

Környezetbarát termék

környezetbarát termék védjegy

A magyar ökocímke használatának feltételeit 1997-ben dolgozták ki. A logó egy kocsánytalan tölgyet ábrázol.

Az EU Ecolabelhez hasonlóan, azok a termékek kaphatják meg ezt a címkét, amiknek a környezeti terhelése bizonyítottan kisebb, mint a hasonló céllal készült termékeké.

Ahhoz, hogy ezt a védjegyet egy termék megkaphassa jogszabályban rögzített szigorú feltételeknek kell megfelelnie, a folyamatot pedig a Földművelésügyi Minisztérium felügyeli.

FSC - Felelős erdőgazdálkodás tanácsa

felelős erdőgazdálkodás védjegy

Az FSC tanúsítvány nem merül ki abban, hogy a fakitermelést követően gondoskodnak újabb facsemeték telepítéséről. Azoknak a cégeknek, akik termékeiken szeretnék tudni ezt a megjelölést szigorú és sok területre kiterjedő szabályrendszernek kell megfelelniük.

A teljesség igénye nélkül ilyen követelmény például az, hogy a termékek gyártásához nem üldöztek el őshonos lakókat a fakitermelési területekről, nem használtak veszélyes növényvédő szereket illetve nem telepítettek génmódosított vagy tájidegen növényeket, amely veszélyeztetheti a terület ökológia sokszínűségét. A kitermelés során betartottak minden helyi környezetvédelmi jogszabályt, de a feltételrendszer azt is rögzíti, hogy a minősítést igénylő szervezet nem köt szerződést illegális fakitermelést és végző partnerrel, illetve nem szerez be nyersanyagot olyan partnertől, aki ilyen forrásból is állít elő termékeket.

Ez a megjelölés főként papír termékeken és bútorokon található meg.

 

Fairtrade

fairtrade védjegy

A Fairtrade védjegy azt igazolja, hogy a termék méltányos kereskedelemből származik.

A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (például kávé vagy kakaó), minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.

Állatkísérlet mentes logó

állatkísérlet mentes termék logó

Bár az Európai Unióban 2013 óta nem hozható forgalomba olyan kozmetikum, ahol a konkrét terméket vagy valamilyen összetevőjét állatokon teszteltek, még mindig érdemes keresni ezt a védjegyet például a tisztítószereken. Ugyanis a fenti szabályozás ezt a kategóriát nem érinti.

Az állatkísérlet mentes védjeggyel ellátott termékek esetében biztos lehetsz benne, hogy a klinikai tesztek teljes folyamata során nem éltek az állatkísérlet eszközével. Ennek biztosítása érdekében a cégek évente kötelesek beszámolni a tevékenységükről, illetve független szakértő szervezettel igazoltatni, hogy folyamataik továbbra is állatkísérlet mentesek.

+1 tipp:
Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy a termék csomagolásán feltüntetett környezetbarát megjelölés mit jelent, illetve mennyire megbízható, keress rá a tudatos vásárlók adatbázisában.

Tartalomhoz tartozó címkék: környezettudatos tippek low waste