Dönts a sütik engedélyezéséről

A minőségibb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) használunk az oldalon.

Egyes sütik nélkül nem tudna megfelelően működni az oldal, ezért a működésüket kötelezővé tettük, míg más sütik elfogadása opcionális, de segít nekünk olyan felületet kialakítani, amin Te is könnyebben és szívesebben böngészel, illetve segít abban, hogy a számodra is releváns ajánlatokkal tudjunk szolgálni a hirdetési felületeken.

Ezek működését megszabhatod. Amennyiben mindegyik működését el szeretnéd fogadni, kattints az elfogadom gombra.

Egyszerű tippek az élelmiszerpazarlás csökkentésére

2023. 02. 17. 20:20:13 Miskolczi B. Dorina
Egyszerű tippek az élelmiszerpazarlás csökkentésére

Sokszor és sok helyen kommunikálják, hogy a világon óriási méreteket ölt az élelmiszerpazarlás. Nem kell nagyon messzire mennünk ahhoz, hogy erre bizonyítékot találjunk, hiszen Magyarországon az egy főre eső átlagos éves élelmiszerhulladék mennyisége 2022-ben 66 kg volt.

Kis hazánk pedig nem számít nagyfogyasztónak ilyen téren, az EU átlag 75 kg-jához képest, ami a gazdaságilag fejlettebb országokban (Németország, Franciaország, Ausztria) eléri az évi 90-100 kg-ot is.

Ha csak Magyarország népességét nézzük már óriási számot kapunk és beláthatjuk, hogy az élelmiszer hulladék csökkentése nagyon fontos lépés a zero waste életmódra törekvés kapcsán és így természetesen környezetvédelmi szempontból is.

Az alábbi cikkben összeszedtünk néhány tippet, amelyekkel sikeresen csökkentheted az élelmiszer pazarlást a saját háztartásodon belül.

Tervezz előre!

Tervezd meg az étkezéseket előre! Az egész hónapot előre tervezni talán még nagy falat lehet, ha korábban sosem alkalmaztad a menütervezés technikáját, de egy hétre előre kitalálni, hogy mit fogtok enni nem olyan nagy őrdöngősség és nem is fogja túl sok idődet elvenni.

Egy hétvégi reggelen ülj le a kávéd vagy a teád mellé és gondold át mit ennétek szívesen a főétkezések alkalmával. Nézd át, hogy milyen hozzávaló nincs hozzá otthon és írj össze egy bevásárlólistát.

A boltban szigorúan a lista alapján vásárolj, így elkerülheted a felesleges élelmiszerek vásárlását.

Ne főzd túl magad!

Az ünnepi időszakra inkább jellemző, hogy túl sokfélét és túl nagy adagokat főzünk, de nem idegen a hétköznapoktól sem, hogy túl lövünk a célon és több napra elegendő mennyiséget készítünk el egy adott fogásból.

Egy-két napig enni ugyanazt még belefér, de a harmadik napon már annyira unni fogod az ételt, hogy szerencsés esetben csak lefagyasztod későbbre... másik opcióként pedig szépen “elfelejtkezel” róla és pár nap múlva már szinte kimászik a hűtőből.

Ha a heti bevásárlás és főzés során figyelembe veszed az átlagos adagokat az egyes élelmiszerekből, nagyobb eséllyel kerülöd majd el, hogy valami rátok romoljon.

Gondold újra!

Használd fel az összes élelmiszert! A maradék zöldségeket és gyümölcsöket használd fel leves, ragu, vagy egyéb ételek készítésére.

A megszáradt kenyérből vagy kifliből készíthetsz zsemlegombócot, felhasználhatod fasírozotthoz vagy töltelékekbe, de teljesen megszárítva és ledarálva készíthetsz belőle zsemlemorzsát, vagy pirítsd meg és használd a saláta tetejére vagy krémlevesekhez levesgyöngy helyett.

A gyümölcs és zöldség héjak sem feltétlen a szemétbe vagy komposztra valók. A zöldséghéjakat kiszárítva remek házi delikátot készíthetsz a gyümölcs héjakból pedig akár lekvárt vagy házi szörpöt is varázsolhatsz.

Tárolj helyesen!

Tárold az élelmiszereket a megfelelő hőmérsékleten, hogy tovább elálljanak. A zöldségeket és gyümölcsöket tárold külön, hogy ne befolyásolják egymás érését.

A különböző élelmiszerek helyes tárolása a hűtőben nagyon fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából is. Az ideális hőmérséklet a hűtőben 4-5 Celsius fok között van.

Figyelj arra, hogy ne állítsd túl hidegre a hűtőszekrényt, mert ez nemcsak az energiafogyasztást növeli, hanem a kisebb hőmérsékleten tárolt élelmiszerek is megsérülhetnek, veszíthetnek élvezeti értékükből.

Fontos emellett az is, hogy az ételeket a megfelelő hűtőpolcokon helyezd el, mivel a hűtőben más a hőmérséklet az alsó és felső polcokon, illetve a hűtőajtón lévő tárolókon is.

A legalsó polc a leghidegebb, ezért itt a legjobb húsokat, halakat és tejtermékeket tárolni. Az alsó polc fölötti polcon, ahol az átlaghőmérséklet enyhébb, salátákat, zöldségeket, gyümölcsöket és félkész ételeket helyezz el.

A legfelső polc leginkább az előre elkészített ételek és az édességek számára alkalmas.

Az ajtópolcok a legmelegebbek, így itt az ételek tárolása nem ajánlott, inkább a különböző hűtött italok, vagy például hűtőben tárolandó gyógyszerek és krémek elhelyezése ajánlott itt.

Számít a csomagolás is

A megfelelő csomagolás segít megóvni az élelmiszereket a különböző baktériumoktól és csökkenti azok levegővel érintkezését, ami javítja az ételek minőségét. Az ételeket légmentesen záródó edényekben vagy akár befőttes üvegekben érdemes tárolni, hogy tovább megőrizd a frissességüket.

frissentartó kenyérzsák

A kenyerek, péksütemények tárolására pedig nekünk is van egy nagyon hatékony megoldásunk. Ha nálatok is gyakran kell kidobni a kenyeret penészedés miatt vagy túl gyorsan kiszárad és emiatt nem szívesen fogyasztjátok már próbáld ki a frissentartó kenyeres zsákunkat, ami ezeket az akadályokat simán megugorja. Nem véletlen az egyik legnépszerűbb termékünk a webáruházban! :)

A készételeket porciózd légmentesen záródó üveg tárolókba, amelyekben akár melegíthetsz is. Egy gusztusosan elcsomagolt “maradékot” másnap is szívesen fogyasztasz majd. Főleg akkor, ha gyorsan szeretnél valamit enni és csak arra van időd, hogy kikapd a hűtőből és megmelegítsd.

Komposztálj!

Ha van kerted igazán nem nagy erőfeszítést igénylő dolog a sarokban kialakítani egy kis komposzt gödröt. Ha erre nincs lehetőséged ma már számos helyen elérhetőek közösségi komposztálók, ahová a szabályokat betartva heti egyszer el tudod vinni a konyhában keletkező zöld hulladékot.

Már csak ezzel az egy lépéssel nagy mértékben csökkentheted a kommunális hulladékod mennyiségét.

Adományozz

Ha van olyan élelmiszer, amit nem tudsz vagy nem akarsz felhasználni, adományozd a rászorulóknak.

Ezek az egyszerű tanácsok segíthetnek a háztartásokban termelődő élelmiszerhulladék csökkentésében. Ha tudatosan vásárolunk és felhasználjuk az élelmiszereket, akkor nem csak környezetbarátabb, de pénztárcakímélőbb életmódot is folytathatunk.